...
Plantagon spesialiserer seg i å lage vertikale drivhus som er designet for å bli integrert inn i nye bygninger. Foto: Pressebilde

Skyskraper for planter

Plantagon skal mette sultne framtidsborgere.

Publisert 15.02.2012 kl 13:00 Oppdatert 16.02.2012 kl 13:20

Tips en venn på e-post:

[Teknofil.no] I Linköping i Sverige har de nettopp satt i gang konstruksjonen av en skyskraper for planter. Ja, du leste riktig.

Ifølge det svenske selskapet Plantagon vil det være ni milliarder mennesker på jorda innen 2050, og det kan derfor bli en stor matmangel. Løsningen er selvfølgelig å bygge miljøvennlige skyskrapere stappfulle av spiselige planter.

Fra topp til bunn

Arbeidet settes igang.

Plantagon spesialiserer seg i å lage vertikale drivhus som er designet for å bli integrert inn i nye bygninger. Plantene blir dyrket i hydroponiske potter – det vil si i vann og uten jord.

Potter og brett er kontinuerlig i bevegelse fra topp til bunn i et skruelinjesystem, slik at innen en plante når bunnen, skal den være spiselig. En automatisk innhøstingsmaskin tar seg av grovarbeidet og sender de tomme pottene tilbake til toppen for å begynne prosessen på nytt.


Ferdig om et år

Skyskraperen vil i tillegg være miljøvennlig, ettersom planterester blir konvertert til biogass som driver systemene for varme og avkjøling.

Det vertikale drivhuset skal etter planen være ferdig i løpet av litt over ett år. Plantagon håper at bygningen vil hjelpe forskere med å finne nye løsninger for såkalt urbant jordbruk, som skal komme alle mennesker til gode. (ANB)

(Kilder: Plantagon International (1), Plantagon International (2))

På forsiden nå


...

Enebolig brant ned til grunnen

En enebolig i Overhalla brant ned natt til onsdag.

...

Harald lot seg ikke stoppe av hjertestans

På veg heim fra påskeferien i fjor falt Harald Lauten om på kaia med hjertestans. Etter 11 dager i respirator våknet han – og nå er 72-åringen klar for ny hyttetur i påska.

...

Tre funnet omkommet

Tre av de fire savnede skigåerne ble i 8-tiden funnet omkommet i skredområdet i Sunndalsfjella i Møre og Romsdal.

Hvordan er føret?

Dette interaktive kartet viser deg hvilke veger som er stengt akkurat nå.

Klikk på kartet og beveg musepekeren eller zoom inn og ut for å velge område. Under kan du sjekke forholdene langs flere veger i Namdalen.