Miljøvennlig oppvarming

- Vedfyring er en miljøvennlig og rimelig oppvarmingsmåte. Riktig vedfyring bidrar ikke til økt drivhuseffekt, hevder adm. dir. Nils Viberg i Dovre.

Publisert 26.10.2005 kl 09:14 Oppdatert 26.10.2005 kl 09:31

Tips en venn på e-post:KOLVEREID: Viberg mener at fyring med ved i stedet for med et fossilt brensel, i rentbrennende ildsteder, faktisk bidrar til å redusere klimagassutslippene i Norge.

- For at forbrenningskretsløpet skal fungere, er det viktig at du fyrer riktig. Tørr ved, ofte og mindre ilegg, samt riktig tilførsel av luft, gir lavt utslipp av forurensende gasser, men mye varme til rommet, sier Viberg.

Rentbrennende

- Rentbrennende ildsteder forurenser mindre enn gamle og tradisjonelle ildsteder. I nye ildsteder er forbrenningssystemet effektivt. Det har en høy virkningsgrad på rundt 70 prosent.

Det er lite miljøskadelige utslipp og høy sikkerhet, i tillegg til at det er lett å fyre. Tradisjonelle ildsteder slipper ut ca 140 kg med uforbrente gasser og partikler per favn ved. For rentbrennende ildsteder med sekundærforbrenning får vi et utslipp ned mot tre til seks kilo per favn, sier adm. dir. Viberg.

Katalysator

De fleste ovnsprodusenter har nå gått bort fra katalysatoren, som en tid ble montert inn i nye ovner. Alternative forbrenningssystemer har gitt ønsket effekt.

Katalysatoren er en teknisk installasjon i ovnen som etter en viss tids bruk trenger vedlikehold og utskifting.

I en teknisk beskrivelse heter det at katalysatoren er selvrensende. Men etter rundt 12000 driftstimer, eller rundt seks års drift, vil virkningen gradvis avta. Det betyr at man enten må demontere katalysatoren for forsiktig rengjøring eller gå til anskaffelse av en ny. Virkningsgraden kan avta raskere hvis man ikke fyrer riktig. Blant annet skal man unngå å brenne husholdningsavfall, plastikk, brennbare kjemikalier eller andre stoffer som kan forurense.

På forsiden nå


...

Kjemper for sin eksistens

Skorovas samvirkelag fikk avslag på søknaden om tilskudd til å bedre egenkapitalen. – Det er tøffe tak, og vi jobber for å overleve fram mot en eventuell utbygging, sier styreleder Jan Ivar Aas.

Sjekk vegforholdene

Dette interaktive kartet viser deg hvilke veger som er stengt akkurat nå.

Klikk på kartet og beveg musepekeren eller zoom inn og ut for å velge område. Under kan du sjekke forholdene langs flere veger i Namdalen.

Hund jaget reinflokk

En hund på rømmen har fått en reineier i Ekorndalen i Namsos til å fortvile.

Påskequiz med Nils - del 4

Nils reiser i dag med en buss nordover langs fylkesveg 17. Han hopper av like før bussen når sin endestasjon. I hvilken kommune er Nils da?