Tapte for tusenårsflom

HUSET FORSVANT: Den gamle brua røk, deretter nybrua over Lauvsneselva før bolighuset forsvant i vannmasene. FOTO: OLE MARTIN DAHLEFoto: Ole Martin Dahle

EVAKUERT: Egil Steffensen (til høyre) med familie var blant de ni som måtte evakueres. Her sammen med lensmann Bertil Ovesen og teknisk sjef Hans Petter Haukø.

RENSKET: Her sto det et hus en gang. I dag står kun grunnmuren igjen. I bakgrunnen ses den ødelagte brua over Lauvsneselva.

Da vannet bare steg og steg var det ikke noe annet å gjøre. Folk på Øra ble evakuert. Så røk den gamle brua, deretter nybrua over Lauvsneselva - før bolighuset forsvant i vannmassene.

LAUVSNES: - Det var fryktelig. Brutalt og helt uvirkelig. Jeg kunne ikke tro at dette kunne skje, sier Ronald Havstein (40).

Ambulansesjåføren mistet huset og alt innbo i storflommen. Ikke noe fikk de med seg da huset på Øra ved Lauvsneselva måtte evakueres i all hast tidlig tirsdag morgen.

- Vi mistet alt av materielle ting. Men vi beholdt alt med puls. Det er det viktigste, sier Havstein.

Midt i dramaet er det tross alt et lyspunkt. Ingen liv gikk tapt i Flatanger.

Ingen skadet

Havstein er uskadet sammen med kona Wenche Hanssen (36) og deres to jenter på 13 og 8 år.

Familien flyttet til Øra og det de trodde var fredelige forhold ved elva i 1994. Lenge levde de også i den troa sammen med naboer.

Blant dem Egil Steffensen med familie. Han var blant de ni som måtte evakuere, inkluderte familien Havstein/Hanssen som ikke har noe å flytte tilbake til.

Steffensen er heldig og tror huset vil berge også framover.

- Når det gikk bra denne gangen, må det vel også være sikkert framover, tror Steffensen.

- Jeg ble varslet om det som hadde skjedd og dro heim for å hente noen viktige saker til meg og ungene og samboeren, forteller Steffensen.

Han fulgte med dramaet på nært hold. Det samme gjorde Jon Inge Opland i brannvesenet. Han var til stede da huset ble tatt av de frådende vannmassene.

- Det var helt merkelig å se. Vi kan nesten ikke fatte hvilke krefter som er i sving, sa Opland som tok bilder av huset som forsvant i elva.

Far hans eide i sin tid huset før tanta og onkelen overtok.

Huset ble bygget i 1928. Ingen ting tydet på at det var i fare. Det berget under flommen i 1955 og ingen tenkte på at noe slikt skulle inntreffe igjen.

Vakt ved elva

Opland holder vakt for å unngå at noen krysser sperringene som er satt opp.

Flere kommer, både av nysgjerrige og folk som vil se om husene sine.

Men ingen slipper ned til den flomstore elva. Både brannsjef Yngve Sivertsen og varabrannsjef Halvor Trefjord avviser vennlig men bestemt alle forespørsler.

Det var varslet fortsatt nedbør utover kvelden og ingen grunn til å ta noen sjanser.

Det viste seg også å være riktig vurdering.

Evakuert til Zanzibar

Huset til Havstein/Hanssen var borte for alltid, mens andre ventet på beskjed om de kunne flytte tilbake i løpet av kvelden.

- Vi har gitt klarsignal til enkelte, men de ønsker å se an situasjonen, sier lensmann og skadestedsleder Bertil Ovesen.

Lensmannen ledet operasjonen sammen med brannsjef Hans Petter Haukø.

De involverte ble innkalt til krisemøte både klokka 13 og klokka 19 i går. Der deltok også ordfører Reidar Lindseth.

- Rundt 30 var til stede på møtet. Vi gikk gjennom situasjonen og ga den informasjonen vi hadde om situasjonen, forholdene og utsiktene, sier Lindseth.

Han har inntrykk av at de berørte var fornøyde.

- Tilbakemeldingene vi fikk er at de føler at dette er håndtert godt, sier Lindseth.

Samme konklusjon kommer fra Ronald Havstein.

- Vi er blitt godt ivaretatt av støtteapparatet. Dessuten varmer støtten fra familie, venner og bekjente. Dette er et godt eksempel på at folk tar vare på hverandre i små samfunn, sier Havstein

Les mer om:
Mer å lese på Namdalsavisa: