Jobber for å få Osman utlevert

UTLEVERT: Osman-brødrenes advokat arbeider for å få Osman Omar Osman utlevert til Norge. 
            (Foto: Olsen, Kjell A.)

UTLEVERT: Osman-brødrenes advokat arbeider for å få Osman Omar Osman utlevert til Norge. Foto: Olsen, Kjell A.

UTLEVERT: Osman-brødrenes advokat arbeider for å få Osman Omar Osman utlevert til Norge. Foto: Olsen, Kjell A.

Flere nyheter

Nummer ni på Beitostølen

– Et skikkelig kick!

Formo og Kværnø seiret i Tommy Gåsbakks minneturnering

De «gamle» fortsatt eldst

Adrian (18) ga alt for Namsos i lag-NM i judo

– Aldri kjent verre smerte

Advokatfirma Sjødin, Meling & co. vil nå ta nødvendige skritt for å få Osman Omar Osman utlevert til Norge for at han kan sone dommen her.

STAVANGER: Det er advokat Tore Høyer i Advokatfirma Sjødin, Meling & co som representerer både den dødsdømte Osman Omar Osman og broren Farhad Osman. Han ble i går kjent med at dødsdommen mot Osman Omar Osman er gjort rettskraftig av dommerne i Nord-Irak.

- Det tar vi til etterretning. Ut over det må vi nå kaste oss rundt for å få til en soningsoverføring for Osman slik at han kan få sone dommen i Norge, sier Tore Høyer til NA.

- Hvordan skal dere greie det, all den tid Utlendingsdirektoratet har sagt at Osman Omar Osman kommer til å miste statsborgerskapet?

- Vi har tro på at vi skal få til det, ja. Lovgrunnlaget er til stede, mener advokaten som med det første til sende en søknad om soningsoverføring til enten Utenriksdepartementet eller Justisdepartementet, avhengig av hvilket departement som er riktig adresse for den type søknader.

Avgjørelsen hos UDI

- Men UDI har gjort tiltak for å sørge for at Osman mister sitt norske statsborgerskap. Det vil vel vanskeliggjøre en soningsoverføring?

- Det vil det. Mister han sitt norske statsborgerskap, vil det bli mye vanskeligere å få til en soningsoverføring, det er det ingen tvil om. Spørsmålet om statsborgerskap ligger hos UDI, og jeg har ikke hatt kontakt med dem siden det ble kjent at dommen er gjort rettskraftig. Jeg regner med å komme i dialog med direktoratet i løpet av de nærmeste dagene. Fra det hold er det sagt at spørsmålet er lagt på is inntil straffesaken er avklart i Irak. Nå er dommen rettskraftig, og de bør kunne si noe om status i saken i løpet av kort tid, mener Høyer.

Hos utlendingsnemnda

22. november i fjor besluttet UDI at Farhad Osman skulle utvises fra Norge på grunn av at han hadde gitt uriktige opplysninger om sin identitet da han søkte om asyl i Norge, noe som er et brudd på utlendingsloven. Vedtaket ble påklaget av hans daværende advokat Leif Strøm. Siden har Tore Høyer overtatt som Farhads advokat, men det er ifølge ham ingen utvikling i denne saken.

- Klagen på utvisningsvedtaket ligger hos Utlendingsnemnda og er ikke avgjort ennå. Det er også umulig for meg å kunne si noe om når et svar vil foreligge, sier Høyer.

I mellomtida har Farhad stevnet søstrene Strøm inn for retten for å få samværsrett med sine nieser. Tore Høyer er beredt til å reise til Namsos for å tale Farhads sak i tingretten når den kommer opp.

Besøksforbud opphevet

- Mener du at dere har en god sak?

- Ja, jeg mener det. Besøksforbudet mot barna er for lengst påkjært til Frostating lagmannsrett. Han har ikke noe besøksforbud i forhold til sine nieser lenger, sier Høyer.

Besøksforbudet i forhold til familien Strøm er imidlertid opprettholdt. Det vil si at Farhad Osman ikke kan ta kontakt med sine nieser så lenge de er i følge med andre medlemmer av familien til sin avdøde mor.

- Men i og med at besøksforbudet overfor barna ikke gjelder lenger, er det ingen juridisk grunn til å nekte Farhad samvær med sine nieser, sier advokat Tore Høyer.

Les mer om:
Mer å lese på Namdalsavisa: