Utskiftinger i Ap

Flere nyheter

Øyvind Foss og Irja Lipsonen Foss ble hedret med Nidarosen i Ranem kirke

Holdt prisen skjult for hverandre

«Li-tausin» viste styrke i helgas rankingturnering

– Nå har vi lagt lista

16 av Arbeiderpartiets 61 representanter på Stortinget sier nei takk til gjenvalg. Kan det kalles en massiv politikerflukt, eller er vi simpelthen tilskuere til en høyst naturlig fornyelse av mannskapet?

Det er ikke første gang det har haglet med dystre spådommer når erfarne politikere har forlatt Løvebakken. Mange har hatt problemer med å skjønne hvordan tomrommet etter dem skulle fylles. Det har alle partier opplevd fra tid til annen. Men hver gang har nye og yngre krefter kommet til og fylt tomrommene. Ingen er helt uunnværlig, har det vist seg.

Likevel er det et alvorlig tap for statsminister og Ap-leder Jens Stoltenberg at Bjarne Håkon Hanssen sier nei til fire nye år på Stortinget. Ved siden av utenriksminister Jonas Gahr Støre er det Stoltenbergs fremste politiske våpendrager som dermed signaliserer at han er på veg ut. Og selv om Hanssen fortsetter som helseminister, kan han ikke bli den samme viktige brikke i Ap-lederens framtidsplaner.

Savnet blir ikke mindre merkbart hvis valgresultatet neste høst fører til at Ap igjen må omstille seg fra regjeringsmakt til opposisjonspolitikk på Stortinget - kanskje med et maktsugent Frp som en av sine fremste motstandere i regjeringskontorene. Da hadde det utvilsomt vært en styrke å ha Hanssen med på laget.

Det nye og spesielle er at mange av dem som nå sier takk for seg er forholdsvis unge, enkelte ennå ikke fylt 50. Men her skal man huske at folk som Sylvia Brustad, Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, Karita Bekkemellem og Olav Akselsen kom inn i politikken som pur unge mennesker. De var det enkelte litt nedsettende kaller politiske broilere. Derfor har de også rukket å bli relativt unge politiske veteraner. Det betyr at deres farvel til et fortsatt liv i toppolitikk ikke nødvendigvis representerer noe mannefall. Dessuten skal man ikke glemme at en rekke andre Ap-tungvektere tross alt fortsetter på Stortinget.

Bjarne Håkon Hanssens abdikasjon har fått enkelte til å spørre om vi nå vil få en forsert opptakt til kampen om lederskapet i Ap etter Jens Stoltenberg. Internt i Ap er det mange som tror at Stoltenberg vil trekke seg i løpet av kommende fireårsperiode dersom Ap gjør et dårlig valg neste høst.

I så fall kan vegen være åpen for Trond Giske. Men han oppfattes som venstrefløyens mann. På motsatt side kunne Jonas Gahr Støre være en sterk utfordrer. Men han vil neppe ha noen sjanse hvis han ikke får en politisk plattform som stortingsrepresentant fra Oslo. Dessuten vil han knyttes til høyrefløyen.

Dermed kan partiets nestleder Helga Pedersen seile opp som en sterk kompromisskandidat hvis hun spiller sine kort godt, med Anniken Huitfeldt som mulig outsider. Men uansett sitter Jens Stoltenberg selvsagt fjellstøtt som leder i overskuelig framtid og er Aps aller beste kort i valgkampen.

Les mer om:
Mer å lese på Namdalsavisa: