Maken til oppdrift!

gedigne «legoklosser»: Her henger deler av den største enkeltjobben som Exact Productions AS har påtatt seg i år: Produksjon av oppdriftselementer for EMGS til en samlet verdi av tre millioner kroner. Bedriften har Alf Aage Alfsen (til venstre), Asgeir Fjell og Roy Løyning på lønningslista, i tillegg til Brit Eli Fjell som ikke var til stede da bildet ble tatt.

gedigne «legoklosser»: Her henger deler av den største enkeltjobben som Exact Productions AS har påtatt seg i år: Produksjon av oppdriftselementer for EMGS til en samlet verdi av tre millioner kroner. Bedriften har Alf Aage Alfsen (til venstre), Asgeir Fjell og Roy Løyning på lønningslista, i tillegg til Brit Eli Fjell som ikke var til stede da bildet ble tatt.

vekstbedrift: Asgeir Fjell er grunnlegger og daglig leder av Exact Productions AS på Sjøåsen, som er en av de nominerte i klassen Vekstprisen under konferansen.

Det startet som et hobbyprosjekt i garasjen. Nå flyter Exact Productions trygt videre – med solid oppdrift fra leveranser av elementer til offshorenæringa.

SJØÅSEN: – Vi vokser oss større - sakte, men sikkert, sier Asgeir Fjell (42) og smiler i kontorstolen.

Han er stifter og daglig leder i et firma som kan vise til omsetningsvekst i samtlige år etter oppstarten i 2006 (omsetning og driftsresultat):2007: 83.000-43.000

2008: 908.000115.000

2009: 1.925.00-168.000

2010: 2.186.000 104.000

2011: 4.527.000 805.000Og trenden fortsetter også i 2012:

– Vi passerte fjorårets omsetning allerede i juni i år, opplyser Fjell.

Og fra den beskjedne oppstarten som hobby og enkeltmannsforetak i 2006, har Exact Productions i dag fire fulltids medarbeidere.

Dermed er bedriften, som holder til i de tidligere lokalene som huset Pelsberederiet på Sjøåsen – en verdig kandidat til Vekstprisen under konferansen Næring i Namdalen.

– Hadde vi kun basert vår virksomhet på oppdrift, hadde vi trolig vært konkurs i dag. Vi har valgt å skaffe oss flere bein å stå på, og det var helt nødvendig, forklarer Fjell som eier alle aksjene i suksessbedriften.

Han jobbet i et arkitektfirma i Namsos da han i 2006 påtok seg oppdraget med å lage sin første ordre med oppdriftselementer til undervannsverktøy for et Stavanger-firma.

Millionkontrakt med EMGS

Siden har dette vokst videre, og i dag leverer Exact oppdriftselementer til undersjøiske fartøy og installasjoner.

– Dette er etterspurt både i offshorebransen, av undervannstekniske nisjebedrifter som leverer til dykkerfirma, og etter hvert mer og mer i oppdrettsnæringa, forklarer Fjell.

Og årets desidert største oppdrag er det petroleumsgiganten EMGS som står bak.

– Vi fikk en forespørsel fra EMGS i fjor høst om å lage en prøveproduksjon av ti elementer i konkurranse med to andre firma – ett i Bergen og ett i England. EMGS-sjefene var tydeligvis fornøyd med vårt produkt, og valgte oss som leverandør. I februar fikk vi ei bestilling på 70 elementer til en verdi på mellom to og tre millioner kroner – den største enkeltjobben vi har hatt. Spesielt tilfredsstillende er det å vinne oppdrag i konkurranse med produsenter i for eksempel England, og at denne verdiskapningen kan skje på Sjøåsen, mener Fjell.

I produksjonshallen henger de gule oppdriftselementene på rekke og rad, ferdige til levering.

– De produseres av mikroskopiske glasskuler og epoxy. Elementene beregnes ut fra egenvekt og rating. Disse er spesiallaget manuelt for EMGS, og det tar mellom 20 og 30 timer å lage hver enkelt. Vi prøver å ligge i forkant med gode og solide løsninger som ikke konkurrentene benytter, og leveringstid er også viktig, sier Fjell.

Leverte til Rock City

I fjor var innredninger til Rock City Namsos bedriftens største enkeltordre.

– Vi laget alt av spesialmøbler til opplevelsessenteret. En morsom, men utfordrende oppgave – ikke minst tidsmessig, innrømmer den daglige lederen.

Men de kom i mål og fikk levert alt innen den magiske datoen 11.11.11.

I tillegg til oppdriftselementer og finsnekring, besitter Exact også meget god kompetanse på trappeproduksjon.

– Vi kjøpte maskinene fra Bergsmo snekkerverksted da de la ned. Vi mottar bestillinger på trapper og innredninger både fra privatpersoner og byggefirma, opplyser Fjell som er positiv til næringskonferansen.

– Et godt tiltak. Det er kjekt å se hva som rører seg i næringslivet, synes Asgeir Fjell.

Les mer om:
Mer å lese på Namdalsavisa: