Dramatisk finale på Tjeld-TV

TJELD-TV: Med fantastisk utsikt over Lauvøyfjorden og Surviksundet har tjeldparet rigget seg til, foran web-kameraet som følger dem minutt for minutt. Foto: Martin Fossland

SOLDREVET: Et solcellepanel holder liv i direkteoverføringen fra web-kameraet. Foto: Martin Fossland

Søndag kveld ble ett av eggene i tjeldreiret ødelagt, etter at Hjalmar tråkket på det. Like etterpå hører vi et smell idet egget eksploderer - klikk over for å se video!

Direkteoverføringa fra tjeldreiret på Otterøya er nå avsluttet, men du kan fortsatt gjenoppleve stemningen fra reiret i alle videoene som er lagt ut i opptak. Husk å stemme i boksen til høyre hvis du vil se Tjeld-TV neste år!

FOSSLAND: Det virker som om Hjalmar var uheldig å komme borti egget da han lettet fra reiret. Dermed oppstod det trolig en sprekk, og hvis egget var i ferd med å gå i forråtnelse kan det ha ført til eksplosjonen. Alt tyder derfor på at egget var ubefruktet. Dersom dette også gjelder de gjenværende eggene, blir det ingen unger på Hjalmar og Hjørdis i år.

Og for alle trofaste følgere av Tjeld-TV, ble direkteoverføringa avsluttet mandag.

- Over 90 prosent av leserne ønsker å se Tjeld-TV også neste år, så dette er helt klart noe vi vil vurdere, sier NA-redaktør Kim Riseth.

Tjeld-TV har vært en formidabel suksess, med mange hundre tusen visninger. På Tjeld-chatten har det dannet seg nærmest et eget samfunn av fans. Søndag kveld ble det også opprettet en egen Facebook-side for fan-klubben til Hjalmar og Hjørdis.

- Responsen har vært formidabel, så det er utrolig morsomt. Selv om det ikke ble klekking i år, tror jeg mange har satt pris på de flotte bildene fra reiret, og det å kunne følge rugingen på nært hold, sier Riseth.

Som en liten trøst lovte han en premie trukket ut blant alle de som har fulgt sendingene trofast:

- Ettersom det ikke ble noen klekking, trakk vi istedet ut kameraet blant de som fulgte chatten og sendte inn en SMS til NAs Tjeld-TV mandag. Premien er et Go Pro Hero 3 HD White edition live-kamera og et års digitalabonnement på NA, sier Riseth.

Den heldige vinneren var Astrid Grimsmo fra Kristiansund!

Sterile?

Forurensing av miljøgifter kan være en mulig årsak til at det ikke ble noen klekking av eggene, tror biolog Einar Jahn Strømnes.

- Vi begynner å komme helt i utkanten av det som er rimelig å håpe på. Det bør iallefall skje noe i løpet av de aller nærmeste dagene, sa Strømnes til NAs Tjeld-TV i forrige uke.

Eggene ble lagt 17. mai, og normalt skulle termin ha vært 12. juni. Det betyr at eggene er ruget snart to uker på overtid fra det som vanligvis er 27 rugedager i snitt.

- Dette er gjennomsnittstall, og vi vet ikke så mye om variasjonene. Men vanligvis er det bare fem prosent av eggene som ikke blir klekket, sier Strømnes.

- Det kan tenkes at Hjalmar eller Hjørdis er sterile, som følge av at de for eksempel har fått i seg tungmetaller eller miljøgifter. De spiser skjell og muslinger, og det er dyr som samler opp miljøgifter og kan bli ganske gamle. Dess eldre de er, jo mer gifter kan de ha i seg. Slik forurensing kan variere svært mye og være veldig lokal, sier Strømnes.

LES HELE SAKEN HER!

Over hundre tusen har sett

NAs Tjeld-TV har vært en formidabel suksess, og har passert 300.000 visninger. Rundt 170.000 unike brukere har vært innom, fra hele verden.

- Det er jo synd om det ikke blir klekking, men jeg har inntrykk av at mange av seerne uansett har hatt stor glede av selve opplevelsen med å se tjeldene ruge. Jeg tror mye av årsaken til at dette har truffet så mange er kombinasjonen av vakre bilder og den roen som fuglene har på reiret. Det er iallefall mange som har beskrevet at det gir dem en slags sjelefred å se fuglene ligge der dag etter dag. Det blir vanskelig å overgå dette, men vi får ta en vurdering på om vi også skal vise Tjeld-TV neste år, sier Riseth.

På NAs SeinTjeld-show deltok også Strømnes og diskuterte hvordan temperatur og ytre forhold kan påvirke rugingen.

SE NAs SEINTJELD I OPPTAK HER!

Fugleekspert Kjell Einvik, mediekommentator Arve Henriksen i Aftenposten, Einar Jahn Strømnes fra Naturhistorisk museum og Henrik Jarholm, som jobber på Færøyene, holdt tjeldsnakket gående fram til klokken 23 forrige onsdag kveld, og svarte blant annet på spørsmål fra seerne.

HVA VET DU OM TJELD? TEST DEG SELV PÅ NAs TJELD-QUIZ HER!

SE HJALMAR BLI ANGREPET HER!

LES OM TJELDEN SOM RUGER I BLOMSTERKASSA!

Tjeldparet ble døpt Hjalmar og Hjørdis etter en nettavstemming der over 1.500 deltok. Flere titusen har vært innom og kikket på tjeldsendingen, blant annet rundt 900 på Færøyene, der tjelden er nasjonalfugl.

Det er ikke så ofte at Hjalmar og Hjørdis er å se samtidig i reiret. Men her er et opptak som viser dem sammen!

Blir hektet

Tjeld-TV-sendinga viser en fantastisk utsikt fra tjeldreiret, mot Surviksundet i bakgrunnen. Tjeldparet bytter på å ruge på de tre eggene.

VAKRE BILDER PÅ TJELD-TV? SJEKK NAs GUIDE TIL ANDRE TURISTMÅL I NAMDALEN HER!

– Du kan vel si at vi er litt inspirert av suksessene med Hurtigruta og Nordlandsbanen minutt for minutt. Dette er like fascinerende å se på, og det er fort å bli hektet, sier NA-redaktør Kim Riseth.

Men Tjeld-TV byr også på dramatikk. En rev lusker rundt reiret, og tjelden har flere ganger klart å lure den vekk fra eggene.

SE TJELDEN LURE REVEN HER!

Det er Martin Fossland i firmaet Hypervisjon som har satt opp direkteoverføringa med lyd og bilde fra tjeldreiret utenfor sin egen boplass på Fossland på Otterøya. Han driver med videoproduksjon og direkteoverføringer til daglig, og så dette som en anledning til å teste ut nytt utstyr og nye muligheter. Webkameraet er koblet opp med trådløst internett og solcellepanel som holder det gående.

Tjeldparet ser ikke ut til å la seg plage av å være med på reality-tv.

– Jeg satte opp kameraet for å teste det litt i utgangspunktet, også ble det bare så tjelden la reir og tok seg til rette foran kameraet samtidig som jeg holdt på å sette det opp, sier Martin Fossland

LITE ACTION PÅ TJELD-TV? SJEKK ALT SOM SKJER I NAMDALEN I SOMMER - KLIKK HER!

Les mer om:
Mer å lese på Namdalsavisa: