Vinmonopolet i Namsos med ekspertise som har spesialutdanning i øl og champagne

Eksperter som skummer og sprudler

ØLEKSPERT: Eli Engebretsen ved Vinmonopolet i Namsos har studert ølhistorie, ølbrygging, ølmerker, ølsmaker, øltradisjoner og ølkultur i ett år, og vi kan fastslå at det er ei dame med sans og nese for den gylne drikk som nå kan kan med rette kalle seg ølekspert.FOTO: BJØRN TORE NESS

ØLEKSPERT: Eli Engebretsen ved Vinmonopolet i Namsos har studert ølhistorie, ølbrygging, ølmerker, ølsmaker, øltradisjoner og ølkultur i ett år, og vi kan fastslå at det er ei dame med sans og nese for den gylne drikk som nå kan kan med rette kalle seg ølekspert.FOTO: BJØRN TORE NESS

SPRUDLENDE: Mona Engstøm ved Vinmonopolet i Namsos var blant de første i Norge som kunne feire Champagneeksamen i 2010.

SMAK ER ALT: Eli Engebretsen smattet og luktet seg gjennom eksamenoppgaven som polsjef Amund Lein hadde satt sammen.

Lurer du på hva du skal servere til spekesilda eller marsipankaka? Svaret er selvsagt både øl og champagne.

NAMSOS: – Øl passer til alt, sier ølekspert Eli Engebretsen på vinmonopolet i Namsos.

Skummende

Denne uka avla hun teoretisk og praktisk øleksamen på Vinmonopolet, med svært godt resultat, etter å ha studert alt som har med øl å gjøre i ett år.

– Hvor interessert er du i øl?

– Veldig. Øl er den produktgruppa hvor etterspørselen øker mest og hvor mange av våre kunder ønsker veiledning, men også fordi jeg synes øl og ølhistorie er spennende i seg selv. Øl er jo også kultur med lang tradisjon her i landet, sier hun.

Per i dag har Vinmonopolet i Namsos «bare» 91 sorter øl igjen i hyllene, i juleølsesongen er det nesten dobbelt så mange varianter tilgjengelig.

– Kunnskap om øl som produkt er etterspurt vare, og ser vi på omsetningstallene våre har salget av øl økt med 70 prosent de siste to årene, sier daglig leder Amund Lein.

– Hvem er den typiske ølkunden som søker råd?

– Vi har dem som brygger selv og gjerne vil ha øltyper og smaker de kan forsøke å etterlikne. Så har vi ølelskeren som vil ha noe nytt eller en favoritt, og så har vi dem som ikke liker øl, men som gjerne vil prøve, smiler Engebretsen.

Hun er den andre i Namsos som tar spesialutdanning på en produktgruppe.

Musserende

Mona Engstrøm tok champagnefagbrev for fem år siden.

– Det var ikke så mange i Vinmonopolet som hadde denne spesialkunnskapen og da var det ekstra morsomt å bli blant de første. Dette er kunnskap jeg har bruk for daglig, sier Engstrøm.

Hun mener nordmenn fortsatt har et litt uvanlig forhold til champagne sammenliknet med andre land.

– Vi bruker den i all hovedsak som festdrikk, mens champagne faktisk er den aller beste allrounderen som vin til mat, sier hun.

– Altså en som passer til alt?

– Absolutt alt og med stort hell. Så rart det kanskje kan høres, spesielt til norsk tradisjonsmat som pinnekjøtt og lutefisk, men også som følgesvenn til spekesild og vilt. Det handler bare om å finne den rette varianten, smiler hun.

Smaker på alt

På polet i Namsos innrømmer de at de er smaksnerder og kanskje mer enn gjennomsnittlig opptatt av produktene de selger.

– Jobben og kunnskapen om øl og vin blir jo også en hobby for mange, sier polsjefen.

– Hvor viktig er det for jobben å kjenne smakene selv?

– Avgjørende. Vi smaker på alle produkter og merker vi har i hyllene, og har smaking på planen hver uke, sier Lein.

– Alle sorter?

– Vi må vite hva vi selger, og kjenne særpregene ved hver vin, ølsort eller brennevin har, for å kunne veilede kunden best mulig, sier han.

– Kom med en anbefaling på godt øl?

– Fortell meg hva du skal servere av mat, så er jeg sikker på at vi skal klare å finne noe spennende i sortimentet, smiler Engebretsen.

Mer å lese på Namdalsavisa: