Franske fiskeelskere er villig til å betale 1.400 kroner kiloen for villaks fra Otterøya

Rekordår for kilenotfiskerne

NA 100år - jubileumstilbud

- Prøv oss i 100 dager for kun 100 kr!

TRADISJONER: Kilenotfisket langs Otterøya har lange tradisjoner. Viggo Reinert har vært med på kilenotfiske fra han var 12 år, men synes fortsatt det er like spennende å sjekke nota. Dagens største ble en hunnlaks på 3,8 kilo.

DAGENS FANGST: Runa (6) er fornøyd med resultatet av den siste fangstdagen.

REKORDSESONG: Omkring 2,3 tonn laks har Viggo Reinert fått i nøtene i sommer. -Et eventyr, sier han.

Klikk på videoen for å se de spesielle bildene av laksen gå i kilenota!

OTTERØYA: Tirsdag var årets siste fangstdag for kilenotfiskerne i Namsenfjorden. Og fangstene har vært svært gode.

– Det har vært som et eventyr denne sommeren, smiler Viggo Reinert, kilenotfisker og styreleder for Norsk Villaks på Otterøya.

I går morges før nøtene var tømt hadde Norsk Villaks på Otterøya tatt imot 17,1 tonn laks. Ei solid økning fra 2014, da det ble levert cirka sju tonn.

Prima vare

 

– Og da snakker vi om fisk av ypperste kvalitet som er registrert i mottaket for eksport til Frankrike, og også for videresalg til grossister, matvarebutikker og direkte til hoteller og restauranter rundt om i Norge, sier Reinert.

I tillegg er det fanget et betydelig antall kilo som fiskerne omsetter direkte.

Kilenotfiske

– Slik at totalt snakker vi nok om rundt 20 tonn, sier Reinert.

– Hvor mange driver fortsatt med kilenotfiske?

– Det er 17 som leverer til mottaket vårt og omkring 25 fiskere totalt på Otterøya, sier han

– Villaks fra Otterøya på franske matbord?

– Ja, vi har eksportert en god del til Toulouse i Frankrike, hvor laks fra Otterøya selges enten fersk eller røykes lokalt før den selges, sier Reinert.

Og franskmennene er villig til å betale litt ekstra for norsk villaks.

– Det er visst ikke uvanlig med priser på 1.300-1.400 kroner kiloen for Otterøylaks i Sør-Frankrike, smiler Reinert.

– Dere eksporterer laksen fersk?

– Vi sender laks to ganger i uka, så fra jeg tømmer nota og legger fisken på is til den ligger på et fat i Bergen, Oslo eller Toulouse i Frankrike går det kun to-tre døgn, sier han.

 

Topp fiske

 

– Hvorfor holder du på med dette?

– Det er en tradisjon, jeg har vært med på dette fra jeg var 12 år, og det er en del av kystkulturen som er viktig å ta vare på. Historisk var det en viktig del av næringsgrunnlaget for mange gårder på Otterøya før i tida, og det er ikke å legge skjul på at det fortsatt gir god inntekt når sesongen er god, sier han.

– Hvordan har sesongen vært?

– Fantastisk. Normalt pleier jeg å få omkring ett tonn på en normalt grei sesong, i år har jeg fått nesten 2,3 tonn på de tre nøtene jeg har hatt ute, sier han.

– Får du mye oppdrettslaks?

– Omtrent ingenting i år, jeg mener det er kun fire-fem stykker totalt på hele denne sesongen. Heldigvis, sier Reinert.

Årets sesong er slutt, og nøtene tas på land, men om ti måneder er lakseeventyret i Namsenfjorden i gang igjen.

 

Les mer om:
Mer å lese på Namdalsavisa: