Hundre korpstenåringer samlet i Grong

Blåser en lang marsj i sommerferien

Fint inne: Ungdommene fra Namsos skulle gjerne hatt mer sol, men stortrives på korpsleir i Grong. Bak fra venstre: Mathias Løvmo, Asbjørn Selnes Håpnes, Finn Magnus Nordal og Andreas Gustav Sve. Foran fra venstre: Lea Årstrand, Kristoffer Øien McClennon og Sander Andaas.

Fint inne: Ungdommene fra Namsos skulle gjerne hatt mer sol, men stortrives på korpsleir i Grong. Bak fra venstre: Mathias Løvmo, Asbjørn Selnes Håpnes, Finn Magnus Nordal og Andreas Gustav Sve. Foran fra venstre: Lea Årstrand, Kristoffer Øien McClennon og Sander Andaas.

Trommispause: Mens resten av deltakerne spiller «En rose er utsprungen», blir namsosingene Mathias Løvmo (til venstre) og Asbjørn Selnes Håpnes bedre kjent med trommeslagere fra Trondheim og Steinkjer.

Tradisjon tro blir det lange dager og enda lenger netter, når 100 tenåringsmusikanter fra Midt-Norge samles til ei intensiv uke på Namdals folkehøgskole.

GRONG: For til tross for at noen av landets beste instruktører er hentet inn for å instruere musikerne i alderen 14 til 16 år – tenåringer er og blir tenåringer.

Med rampestreker på lur, hormoner i kroppen og maur i baken.

– Vi erter ofte de som har kjøkkentjeneste. For eksempel ved å be dem hente en og en ting i stedet for å be om alt på en gang, røper Kristoffer Øien McClennon.

Trombonisten er en av sju namsosinger som denne uka deltar på det årlige arrangementet «Blås i ferien» som Norges Musikkorpsforbund (NMF) arrangerer over to uker på Namdals folkehøgskole i Grong. Arrangementet her er for musikanter i Midt-Norge, og samler i år snaut 200 tenåringer over to uker.

Lang tradisjon

På landsbasis samler NMF over 3.000 ungdommer på den årlige «happeningen» ingen helt vet når oppsto.

– Her i Grong har vi vært siden 80-tallet. Selve arrangementet har i alle fall holdt på siden 1980 men hvor lenge vet jeg ikke, forteller musikalsk leder Espen Andersen.

Etter å ha diskutert litt med leirsjef Tore Werstad, kommer de fram til følgende:

– Dette har NMF holdt på med lenge, konkluderer de to og smiler.

Dyktige instruktører

De mer oppdaterte på det som foregår i Grong denne sommeren.

– Vi har hentet inn instruktører fra hele landet. Alle som er her får individuell instruksjon og gruppetimer på sitt instrument. I tillegg spilles det i plenum og vi har flere hus- konserter, forteller Andersen.

Og når det musikalske programmet for dagen er over, har leirsjef Werstad kontroll på det som skjer på kvelds- og nattetid.


Ikke bedre før


– Det er min oppgave å få ungdommen i seng til rett tid, forteller Werstad.

– Er dere i seng når dere skal?

– Nei, svarer de sju namsosingene i kor.

Werstad bekrefter at det blir lite søvn. Og at det er noe av sjarmen med arrangementet.

– Her er det frihet under ansvar. Så lenge de kommer seg opp om morgenen og klarer å følge med på undervisninga får de lov til å teste litt grenser, sier leirsjefen.


Livslange vennskap


Han tilbrakte selv tenårene på «Blås i ferien» og kan avsløre at ting langt fra var bedre før.

– Det var nok ikke det – det var nok verre på den fronten.

– Men den delen av uka er viktig. Det er på kvelds- og nattetid man blir kjent med de andre deltakerne og finner nye venner. Jeg har i dag mange venner jeg møtte her. Og det er ti år siden jeg var deltaker for siste gang, legger Werstad til.

Mer å lese på Namdalsavisa: