Berger-utstilling på Norveg

Det første Berger-bildet Brevik kjøpte: Fra venstre: Magne Olav Aarsand Brevik, Charles Utvik og Nina Grindvik Sæternes.

Det første Berger-bildet Brevik kjøpte: Fra venstre: Magne Olav Aarsand Brevik, Charles Utvik og Nina Grindvik Sæternes.

Flere nyheter

Fornyet åremål og nominasjon til gjev pris

En god dag for Petter

Fylkesleder i Norsk forbund for utviklingshemmede reagerer

– Trist og diskriminerende

Leka og Bindal kan få fortsette som selvstendige kommuner

«Jeg er så rørt at nå renner tårene»

Lørdag åpnes dørene på Norveg til utstilling av «Lofotmaler» Einar Berger. Magne Olav Aarsand Brevik eier bildene, og er glad for at Berger nå får oppmerksomhet.

BINDAL: Kunstsamleren fra Bindal er i besittelse av 35 malerier av Berger, og sitter inne med mange opplysninger om kunstneren.

– Berger var faktisk en reell konkurrent av Munch på 30-tallet, og disse hadde utstillinger samtidig i Berlin i 1940. Munch trakk sin utstilling etter at Tyskland invaderte Polen, mens Berger ikke gjorde det samme. Etter dette ble Berger stemplet som nazist, noe som nok ikke var ubegrunnet, forteller Aarsand Brevik.


Kyst og fiske som tema


Bergers kunst er todelt, men en fellesnevner er kyst. På den ene siden viser han stormen og havet, på den andsre siden det rolige landskapet hvor familier venter sine kjære hjem. Avdelingsleder Kystmuseet Nord-Trøndelag Norveg, Charles Utvik og formidlingsansvarlig ved Kystmuseet, Nina Grindvik Sæternes er veldig takknemlige for Breviks bidrag.

– Magne Olav har en fantastisk samling av kunst, og vi har planer om et tett samarbeid fremover, sier Utvik.

– Det er et must å ha en mann som Magne Olav i distriktet, med så mye viten og kunst. Det må ut til folket, avslutter Nina G. Sæternes.

Mer å lese på Namdalsavisa: