Dømt til 16 års fengsel i Thailand – frifunnet av høyesterett:

Marerittet er over

FAMILIEN: John M. Johansen vil ta med familien – kona Nongnut og sønnen Ingemar – tilbake til Thailand straks de formelle papirene er klare.

FAMILIEN: John M. Johansen vil ta med familien – kona Nongnut og sønnen Ingemar – tilbake til Thailand straks de formelle papirene er klare.

KOM ETTER: Kona Nongnut kom etter John M. Johansen til Filippinene ett år etter at han slo seg ned der i påvente av at saken skulle behandles av høyesterett.

Høyesterett i Thailand har opphevet dommen på 16 års fengsel mot nærøymannen John M. Johansen for narkotikaforbrytelser. En svært lettet 45-åring kan nå reise tilbake med familien sin for første gang på seks år.

KOLVEREID: Det er bare et par dager siden den utflytta nærøymannen fikk en midlertidig bekreftelse fra thailandske myndigheter om at dommen mot ham var opphevet av høyesterett, selv om kjennelsen ble avsagt allerede 14. mai.

– Vi har ikke hørt noe etter at statsadvokaten anket saken min til høyesterett og jeg ble deportert for tre år siden. Heller ikke mine to advokater har klart å finne ut noe, den ene hadde faktisk ikke fått beskjed om at statsadvokaten hadde anket, forteller 45-åringen, som har vanskelig for å beskrive lykkefølelsen etter å ha blitt hundre prosent renvasket.


Gikk ned 50 kilo i fengsel


Da NA møtte John M. Johansen i Oslo før jul 2012 hadde han sonet tre år og 22 dager i ett av verdens mest beryktete fengsler, Bombat Phiset. Fengselsmarerittet hadde gitt en ufrivillig slankekur på 50 kilo før mannen ble utvist fra Thailand, der han hadde eget firma og familie med kone og en sønn. Johansen var sluppet ut av fengsel, men den livstidslange utvisninga var begrunnet i ulovlig våpenbesittelse.

– Vi har fått en midlertidig bekreftelse på frifinnelsen og venter bare på de formelle papirene. Etter seks år skal det bli godt å komme tilbake og hilse på familien der. Jeg vil straks også starte arbeidet med å kreve erstatning. Vi mistet alt, firmaet og inntektene, sier John M. Johansen.


Skal flytte tilbake


Permanent tilbakeflytting blir det ikke før sønnen Ingemar (snart 12) er ferdig med skoleåret på Filippinene.

– Men vi skal flytte hjem igjen, definitivt, fastslår nærøymannen.

Etter å ha kommet til hektene i Norge etter fengselsoppholdet, reiste John. M. Johansen til Dumaguete City på Filippinene 28. januar 2013. Året etter kom kona Nongnut og sønnen Ingemar også flyttende.

I løpet av året er målet å bli ferdig med boka han skriver på fra sitt mareritt i Bombat. Ifølge John M. Johannsen vet han hvem som sto bak de falske anklagene mot ham, og dette vil bli avslørt i boka han skriver på.

Mer å lese på Namdalsavisa: