Damene styrer namdalsk fotball

LEDER: Beate Lothe, leder i fotballgruppa i Rørvik IL, mener det er mange fordeler med å la kvinner inneha lederverv i idretten. FOTO: Lena Erikke Hatland

LEDER: Beate Lothe, leder i fotballgruppa i Rørvik IL, mener det er mange fordeler med å la kvinner inneha lederverv i idretten. FOTO: Lena Erikke Hatland

LEDER: Bente Rosset, Namsos IL fotball.

LEDER: Sara Kværnø Saugen, Overhalla IL fotball

LEDER: Terese Lien, Spillum IL fotball.

Flere nyheter

Se bildeserie fra julekonsert

Ingen lager jul som D.D.E.

Har samlet inn over 11.000 for at vanskeligstilte barn skal få en god jul

Linnea (8) er årets julenisse

Har samlet inn over 11.000 for at vanskeligstilte barn skal få en god jul

Linnea (8) er årets julenisse

Voldsbruk mot lærere i Nærøy blir sak for kommunestyret

Slår og spytter på lærere

Det er ingen namdalske 11er-lag i damefotball. Men på styrerommet er det damene som regjerer.

NAMSOS: Tove Moe Dyrhaug leder Rosenborg ballklubb. Men det er ikke bare toppklubben i Trøndersk fotball som har ei dame på toppen. For i namdalsk fotball blir de fleste av de største lagene ledet av ei dame.


Lite respekt

– Kjempeartig med ei slik utvikling, mener Beathe Lothe – leder i Rørvik fotball.

Hun trives godt i rollen, men er klar på at det til tider kan være utfordrende å være kvinnelig leder i et ellers mannsdominert miljø.

– Jeg har flere ganger fått erfare at det er vanskelig å få respekt blant mannfolka. Jeg sier slett ikke at dette gjelder alle, men det er definitivt mange som har en lang vei å gå når det gjelder å vise gode holdninger, fastslår Lothe.


Mye arbeid

Lederen i Rørvik fotball mener det er viktig å være topp motivert for oppgaven dersom man tar på seg et slikt verv.

– Det er jo fryktelig arbeidsomt da. Som trebarnsmor i full jobb, må jeg innrømme det. Det er jo et ubetalt verv dette. Dersom man skal kunne være med å bidra til en positiv utvikling av klubben som helhet – er man avhengig av å legge ned mye arbeid. Sånn er det bare, sier hun.

– De første månedene som leder synes jeg var tøffe, men nå trives jeg veldig godt i rollen. Det gøy å se at man lykkes på flere områder. Jeg er veldig heldig som har dyktige trenere og ikke minst et lojalt styre i ryggen, påpeker Beathe Lothe."Jeg har flere ganger fått erfare at det er vanskelig å få respekt blant mannfolka.

BEATHE LOTHE

Rørvik IL fotball
Gøy, men utfordrende

Også Sara Kværnø Saugen mener det er positivt med mange kvinnelige ledere i namdalsk fotball.

– Det skyldes kanskje at vi damene ikke klarer å si nei, sier Saugen og ler.

Det tidligere badmintonesset er leder for Overhalla IL fotball. Hun tok på seg ledervervet i fjor, og har ikke angret på det.

– Først og fremst er det artig, samtidig som jeg ikke skal underslå at det også kan være utfordrende til tider, og litt arbeidsomt, sier hun.

– Jeg har egentlig ikke tenkt over det, men det er jo litt morsomt at så mange damer leder fotballgrupper, sier Saugen.


Samfunnsansvar

– Hvorfor ble du leder?

– Ledervervet var ledig, og jeg følte jeg ikke kunne si nei. Jeg hadde både tid og anledning, og samtidig synes jeg det er et samfunnsansvar å stille opp «på dugnad». Men husk at jeg ikke er alene. Jeg har med meg et veldig godt styre, påpeker hun.

– Hva er dine sterkeste egenskaper som leder?

– Jeg tror jeg er ganske god på struktur og jeg liker å få ting gjennomført. Jeg har kanskje med meg det fra toppidretten, det å lære seg å «stå i det», og gjennomføre det man har bestemt seg for.

– Og så prøver jeg å være motiverende og lyttende, sier Sara Kværnø Saugen.


Andre verdier

Også Beathe Lothe tror det er mange fordeler med å la kvinner inneha lederverv i idretten.

– Vi damer har gjerne litt andre verdier og holdninger enn mannfolka. Vi har kanskje i større grad evnen til å se alle, og det er kjempeviktig i idrettssammenheng, sier hun.

– Mottoet til Rørvik er at klubben skal være «givende for alle», og det vil jeg være med på å bidra til, fastslår Lothe.

Mer å lese på Namdalsavisa: