Her får Emil en smak av jordbær

God Sesong: Gunnar Brattberg har drevet med jordbær i 15 år, og mener at årets sesong er veldig god.

God Sesong: Gunnar Brattberg har drevet med jordbær i 15 år, og mener at årets sesong er veldig god.

Vaniljesaus: Emil Richard Holm foretrekker å spise bærene med vaniljesaus.

Trivsel: I ti år på rad har Eva plukket bærene selv. Hun kommer tilbake for trivselen sin del.

I jordbæråkeren til Gunnar Brattberg finnes både store og små. Og de fleste har planen for hva de skal gjøre med bærene klare: – Jordbær med vaniljesaus!

SKAGE: Først må vi gjennom ei sky av gårdslukt, så forbi en tettgrodd sti og plutselig er vi der. Jordbærbonden Gunnar Brattberg kan stolt se utover åkeren sin.

Brattberg har drevet med jordbær i nærmere 15 år, og skiller seg ut i bransjen ved at han tilbyr kunden å plukke bærene selv.

– Det er noe eget ved å plukke selv. Folk kommer på gården og vet at varen er fersk, forklarer Brattberg.

Det finnes flere utfordringer ved å tilby selvplukk. Blant annet må kundene være der når bærene er modne. Telefonen ringer 12 ganger mens Namdalsavisa er på besøk, og det er tydelig at folk ønsker seg jordbær i sommervarmen.

– Det er ganske stor etterspørsel, og det hender dessverre at jeg må be dem komme om et par dager i stedet, sier Brattberg.

Både unge og voksen

I jordbæråkeren finner vi både arbeidere som plukker for Brattberg, og kunder som har kommet for å plukke jordbær selv.

– Dette må være Trøndelags beste jordbær, utbryter Frode Holm.

Holm har tatt turen til åkeren med familien for å plukke de søte bærene. Sønnen, Emil Richard Holm, synes det er gøy å plukke og vet hvordan han selv liker best å nyte en jordbærdessert.

– Helst med vaniljesaus, sier Emil, med drahjelp fra mor Aud Holm.

Lenger opp i åkeren finner vi Eva Aas. Hun sitter på huk åkeren for tiende året på rad, og er glad i jordbær, men synes også det er veldig trivelig bare å være i åkeren.

– Jeg er her mest for trivselen sin del, sier Aas.

Hun er ikke helt enig med den yngre garde i at bærene helst skal nytes med vanilje.

– Jeg er veldig glad i syltetøy. Og bærene her er ganske søte, så jeg trenger ikke så mye sukker, smiler hun.

God sesong

Grunnen til at bærene er så søte mener Brattberg at skyldes at vi har fått en god jordbærsesong i år.

– Det er en fordel for jordbærene om klimaet er litt kjølig, lange mørke netter og lange dager, forklarer jordbærbonden.

I andre deler av landet har jordbærbøndene slitt voldsomt med gråskimmel, og Bama har tidligere meldt at hele 40 prosent av bærene på landsbasis er ødelagt. Men på Skage er ikke dette noe problem.

– Hvis det blir mye nedbør så kan det komme gråskimmel, men nå er jeg ikke særlig plaget, sier Brattberg.

Brattberg jobber til daglig med regnskap, men om sommeren liker han å flytte fokuset til jordbæråkeren. Han innrømmer at det er krevende å være jordbærbonde.

Hardt arbeid

– På sommeren kommer jeg i modus og fokuserer på åkeren. Men det er hardt arbeid, forsikrer Brattberg.

Selv om han tilbyr selvplukk så er det ferdigplukka jordbær mesteparten av salget består av.

– Vi plukker rundt 80 prosent av bærene vi selger selv, sier han.

På gården jobber det flere bærplukkere. Noen er fra Polen, mens andre er lokale ungdommer. Ei av dem er Marion Elise Krogstad som synes at jordbærplukking er en grei sommerjobb.

– Jeg synes det er artig å plukke jordbær, sier hun.

Mer å lese på Namdalsavisa: