Reiste til havs på Helgelandskysten for å lage whisky

Even og Morten har destilert whisky i sommer. – Jobben har vært mest spennende, mens øya følger hakk i hæl.

MYKEN: 32 kilometer fra land har namdalingene Even Moa Myklebust og Morten Hønborg Hjelde bosatt seg i tre uker av sommerferien. Guttene i starten av tjueåra har nemlig skaffet seg sommerjobb ved et whiskydestilleri.

Til vanlig studerer de i Trondheim, men eventyrlyst og gryende interesse for whisky fikk dem til å søke sommerjobb på Myken på Helgelandskysten i Nordland.

– Interessen startet med en guttetur til Skottland. Vi var ni gutter som fikk være med på prøvesmaking i et whiskydestilleri i Eidenbourgh, sier Myklebust.

Myklebust er fra Grong, mens Hjelde er fra Snåsa og begge studerer til vanlig ved NTNU i Trondheim. Det var Myklebust som først fikk høre om jobben, men fikk beskjed om at han burde ta med seg en han kjenner ganske godt.

– Det var to ledige sommerjobber, men der vi skulle bo, var det bare ei dobbeltseng. Så de sa at jeg måtte ta med meg en jeg kjente ganske godt, flirer Myklebust.

– Det viste seg etter hvert at sengene kunne flyttes fra hverandre da, legger han til.


Har smakt selv


Da Hjelde fikk spørsmål om å være med, var han ikke i tvil, dette måtte han bare gjøre.

– «Selvsagt», tenkte jeg med en gang. Selvfølgelig hadde jeg lyst til å jobbe med whisky i tre uker, forklarer Hjelde.

I 2014 startet en vennegjeng destilleriet på Myken og i romjula samme år klarte de å fylle sin første tønne.

Råspriten må lagres i minst tre år på eikefat for at det skal kunne kalles whisky, så kompisene fra Indre Namdal må vente for å smake restultatet av jobben, men er sikker på at det blir bra.

– Vi har smakt noe av whiskyen de har destillert her før, og så har vi jo luktet på det vi lager selv – og det lukter godt, forsikrer Myklebust.


Holder seg aktive


Kompisene har aldri destillert whisky før, men det var ikke så mye som skulle til for å lære seg kunsten.

– Vi fikk to dager med opplæring og to dager hvor vi jobbet sammen med eierne, sier Myklebust.

I løpet av en dag på destilleriet produserer guttene 700 liter øl som til slutt blir destillert til 60 liter ren sprit. Den som starter klokka åtte på morgenvakt, varmer opp utstyret og kverner 125 kilo med malt. Kompisene syntes at arbeidet ga litt for lite fysisk aktivitet, derfor har de funnet sin egen måte å gjøre jobben på.

– Når vi bærer maltsekkene, bruker vi å legge til både knebøy og noen hopp for å holde oss fysisk aktive, forklarer Myklebust.

I tillegg til å få et minne for livet, hjelper det også godt på studentøkonomien.

– Jeg synes det er kjempetøft å ha en utradisjonell sommerjobb, det er veldig spennende og i tillegg får vi jo betalt, sier Hjelde.

– Vi får bedre betalt her enn hva jeg gjorde i min forrige jobb på Coop, forklarer han.


Varm velkomst


Den lille øya i Nordland har rundt 30 hus, men bare ni fastboende. Selv om det er lite folk på øya, synes ikke guttene at det blir ensomt.

– Vi har jo nærmest etablert oss i sofaen på Myken Bed and Breakfast. Der bruker vi som regel å dra etter jobb og spille brettspill med eierne, sier Hjelde.

– Folk har tatt oss veldig godt imot her, vi får både gratis kaffe og seifilet, sier han.

I tillegg til å jobbe har guttene brukt tida på å utforske stedet. Blant annet har de padlet kajakk, prøvd zip-line og fisket sei med den lokale butikkeieren.

– Nesten hver kveld bruker vi å gå til en av haugene og se på solnedgangen, sier Myklebust.

Hjelde hadde aldri hørt om øya før han ble spurt om å jobbe der, men oppholdet har tydelig satt sine spor.

– Vi drømmer om å komme tilbake hit igjen en dag, sier han.


Skal bli best i Norge


Kompisene har allerede sikret seg ei tønne med råsprit, slik at de kan lagre den og lage whisky selv.

En av eierne av whiskydestilleriet, Roar Larsen, er veldig godt fornøyd med jobben de to namdalingene har gjort.

– Det har vært en fryd å ha dem her. Dette er gutter med pågangsmot og arbeidsvilje, sier han.

– Vi er jo heldige med at de ennå er så tidlig i studiene, så kanskje vi får brukt dem i flere år til, legger han til.

Og Larsen har satt seg hårete mål for destilleriet på Helgelandskysten.

– Først og fremst ønsker vi å bli Norges beste whisky, deretter vil vi lage en premium vare som selges over hele verden, sier han.


Mer å lese på Namdalsavisa: