En møteplass og et treffpunkt

Pensjonatet betyr mye for Statland

Håper: Sylvia Hågensen (80) har tinget seg leilighet i pensjonatet, men vet ikke ennå om hun får plass.

Håper: Sylvia Hågensen (80) har tinget seg leilighet i pensjonatet, men vet ikke ennå om hun får plass.

Nabo: I dag bor hun som nærmeste nabo til pensjonatet på Statland.

Flere nyheter

Se bildeserie fra julekonsert

Ingen lager jul som D.D.E.

Har samlet inn over 11.000 for at vanskeligstilte barn skal få en god jul

Linnea (8) er årets julenisse

Har samlet inn over 11.000 for at vanskeligstilte barn skal få en god jul

Linnea (8) er årets julenisse

Voldsbruk mot lærere i Nærøy blir sak for kommunestyret

Slår og spytter på lærere

Nesten 30 år etter at hun selv var med på å få reist pensjonatet på Statland, håper Sylvia Hågensen (80) nå på å få seg en leilighet i det populære bygget.

STATLAND: På slutten av 80-tallet var Sylvia Hågensen en del av sanitetsforeninga på Statland. Ei sanitetsforening som tok del i det meste som foregikk i bygda.

Sammen med resten av de bortimot 70 medlemmene i foreninga på den tida, tok hun fatt på arbeidet med å samle inn penger og midler til å få bygget et pensjonat på Statland. Det var ment som et lokalt tilbud til dem som syntes det ble for tungvint å bo heime, men som ikke hadde behov for en institusjonsplass. I 1988 sto bygget ferdig, og det ble så gitt til Namdalseid kommune.

Mye arbeid

– Vi arrangerte bygdedager og samlet inn penger. Alt gikk til bygging av pensjonatet. Saniteten sto i spissen for dette arbeidet, og til slutt fikk vi inn nok penger til å bekoste første etasje i bygget, forklarer Hågensen.

– Pensjonatet betyr mye for Statland. I dag er det en møteplass og et sosialt treffpunkt. Frivilligsentralen har nylig startet med torsdagskaffe, og sanitetsforeninga har møtene sine der, forklarer Hågensen.

I dag bor hun som nærmeste nabo til pensjonatet, men hvis alt går slik hun ønsker, kommer hun til å flytte inn i pensjonatet hun selv var med på å få i stand for 30 år siden.

Håper på leilighet

– Jeg har tinget meg ei leilighet, men det er mange om beinet så vidt jeg har skjønt. Jeg ser at det blir for mye å rekke over hvis jeg skal fortsette å bo i stort hus helt alene. Det verste er egentlig å se alt ute som ikke blir gjort.

– Jeg kan jo heller ikke spørre barna om absolutt alt, sier hun og ler.

Minnene fra arbeidet med pensjonatet er mange, og hun forteller ivrig om alt sanitetsforeninga gjorde for å få bygget til å bli en realitet.

– Der pensjonatet står nå, var det bare masse skog. Mannfolkene jobbet hardt for å få skoget området, mens vi i saniteten kom med kaffe og noe å bite i. Vi hjalp selvfølgelig også til med skoginga, forklarer Sylvia Hågensen.

I 2015 gjorde rådmannen i Namdalseid det klart at han ønsket å foreslå at drifta av pensjonatet skulle avvikles og at eiendommen skulle selges. Det satte i gang en storstilt aksjon, som fortsatt pågår, hvor sanitetsforeninga og Statland vekst ønsker å se etter muligheter til å berge bygget, litt på samme vis som det ble gjort med Heimen på Otterøya.

I juni vedtok kommunestyret å overdra eiendommen til Statland pensjonat – selskap under stiftelse – og bevilget samtidig 250.000 kroner som oppstartkapital.

Mer å lese på Namdalsavisa: