«Snåsamannens sang» settes opp i Snåsa, Kolvereid og Namsos

Mangt mellom himmel og jord

Det stilles store spørsmål når «Snåsamannens sang» turnerer fylket. Lørdag er det premiere i heimbygda til mannen med de varme hendene.

PÅ VANDRING Tore B. Granås har rollen som helseminister i «Snåsamannens sang». I stykket møter han en kreftsyk jente og hennes venninne på fottur i fjellheimen, spilt av Mari Dahl Sæther (til venstre) og Ragne Grande. Nord-Trøndelag teater har premiere på forestillinga lørdag, og det skjer naturligvis på Snåsa.Foto: Dag Jenssen

Stykket er et intenst drama, som stiller de helt store spørsmålene vi mennesker står overfor.

Nora Evensen, Teatersjef Nord-Trøndelag teater
NAMDALSAVISA

SNÅSA: Hovedpersonen selv har selvsagt en stol reservert i sitt navn når det inviteres til premiere i Snåsa samfunnshus.

– Joralf Gjerstad og Gjerstad-stiftelsen er selvfølgelig invitert. For å gjøre ekstra stas på turnepremieren inviterer vi alle publikummere til en real pølsefest etter endt forestilling, sier teatersjef Nora Evensen i Nord-Trøndelag teater.

En annen som er invitert til premiere og pølsefest er Bjarne Håkon Hanssen. Han er nemlig en viktig årsak til at ideen med teaterstykket så dagens lys.

Den tidligere helseministeren fikk mye oppmerksomhet i riksmediene da han fortalte at han tidligere hadde oppsøkt og fått hjelp av Snåsamannen, på vegne av sin sønn som hadde spedbarnskolikk.

– Det er jo ganske spesielt at en representant for skolemedisinen søker alternative behandlingsmetoder, som fjernhealing over telefonen. Dette la selve grunnlaget for stykket, forteller Evensen.

Fottur i fjellheimen

Handlinga utspiller seg i den norske fjellheimen. En kreftsyk, ung jente er på fottur med sin venninne og på en av etappene får de følge av den norske helseministeren. Når det trekker opp til uvær, står skarpt motstridende livsoppfatninger på spill. Må den unge jenta akseptere skjebnen, eller skal hun prøve andre metoder for å forsøke å bli frisk? Bør de gå innom Snåsamannen?

– Stykket er et intenst drama, som stiller de helt store spørsmålene vi mennesker står overfor, forklarer Evensen.

LOKAL Ragne Grande fra Lierne har en av rollene i «Snåsamannens sang».Foto: Dag Jenssen

I «Snåsamannens sang», som er skrevet av svenske Klas Abrahamsson, møter vi blant andre Tore B. Granås som helseminister. Ragne Grande fra Lierne har også en sentral rolle i stykket. Selve Snåsamannen framstilles av skuespiller Sverre Bentzen (kjent fra blant annet Stiklestad-spelet og «Trua og saltet») gjennom sang og sangtekster.

SNÅSAMANNEN Sverre Bentzen framstiller Joralf Gjerstad, gjennom sang og sangtekster. Foto: Dag Jenssen

Teatersjefen understreker at «Snåsamannens sang» ikke er et teaterstykke som omhandler personen Joralf Gjerstad.

– Det tar heller for seg forståelsen av mennesket i det store bildet, og hva som egentlig finnes mellom himmel og jord. Der er Snåsamannen en brikke i det hele, sier hun.

«Snåsamannens sang» er et samarbeid med Teater Ibsen og Riksteatret. Stykket hadde urpremiere på Teater Ibsen 24. august, til gode kritikker. På nyåret får resten av landet besøk av Riksteatret, men først er det altså Nord-Trøndelags tur.

Håper på godt besøk

I Namdalen settes stykket opp, i tillegg til Snåsa samfunnshus, på kulturhusene i Nærøy (onsdag) og Namsos (torsdag).

Kari Leirvik Hestad, enhetsleder for kultur og fritid i Nærøy kommune, gleder seg og håper ytternamdalingene tar turen.

– Alle har vel et forhold til Snåsamannen, om vi så har møtt Joralf Gjerstad, lest bøker eller sett filmen om ham. Det blir spennende å se hvordan teaterforestillinga er, og hvordan det fokuserer på spørsmålet om det finnes mer mellom himmel og jord, sier Leirvik Hestad.