Namdalinger skeptiske før presidentvalget

– Ingen av dem er brukanes, men Hillary er den beste av to onder.

INGEN AV DEM Rundt lunsjbordet hos Børstad Blikk var det lite begeistring for noen av kandidatene, men de var enige om at Clinton er den beste av to onder. Fra venstre: Jan Børstad, Kjell Børstad og Kåre Hårstadstrand.Foto: Bjørn Tore Ness

NAMDALSAVISA

NAMSOS: Kåre Hårstadstrand tar en slurk kaffe mens han ser på bildet av de to presidentkandidatene i lunsjen på pauserommet til Børstad Blikk i Hestmarka.

Presidentvalget i USA har preget nyhetsbildet i lang tid, og mange er spente på hvem som blir drar i land seieren. Men hvem håper vi her på berget vinner? NA dro ut for å snakke med namdalingene for å finne ut hva de tenker om den intense og delvis kontroversielle valgkampen som kulminerer på valgdagen tirsdag.

Og det viser seg at de vi snakket med er ganske samstemte om hvem som bør blir øverste sjef for verdens mektigste nasjon.

Det er travle tider for Kåre og kollegene Jan og Kjell Børstad. Det blir ikke mye tid til å diskutere amerikansk politikk i lunsjpausen. Men likevel får de med seg det som skjer.

– Det er interessant å følge med, men det er jo så lite vi får gjort med det lell, sier Kjell Børstad.

SKEPTISK Hos Moelven Van Severen er de skeptiske til Trump. Fra venstre: Hege Sørli, Harry Homstad, Birger Bergmann, Kjell Robert Westerlund, Knut Johan Dreier og Mathias Melhus.

 

For ytterliggående

Arbeidskollegene er enige om at Trump ikke virker helt pålitelig, og at det ikke vil være gunstig om han vinner.

– Hvis han vinner, kommer det nok til å bli huskestue, er Hårstadstrands spådom.

På kantina til Moelven Van Severen preger ikke presidentvalget den daglige diskusjonen. Men de følger med og er tydelig på hva de mener om den kontroversielle Donald Trump.

– Jeg har ikke veldig sansen for ham, sier Kjell Robert Westerlund.

– Det ville vært bekymringsfullt om en ytterliggående kandidat som han skulle komme i posisjon som president i et av verdens mektigste land. Han er fiendtlig mot minoriteter, og det er slett ikke bra, mener Knut Johan Dreier.


Valgets kvalm

Hillary Clinton ville ha tapt mot enhver republikansk kandidat - bortsett fra Donald Trump. Donald Trump ville ha tapt mot enhver demokrat, bortsett fra Hillary Clinton.

 

Selv om det er stor enighet om at Trump ikke er en god kandidat, er ikke skussmålet til motkandidaten det beste heller.

– Clinton blir betraktet som en representant for eliten, og derfor er det mange som er skeptiske til henne, sier Westerlund.

– Et av problemene er at hun sier forskjellige ting på ulike arenaer. Da er det vanskelig å vite hva hun egentlig står for, tror Westerlund.

Men likevel synes de at hun framstår som den beste kandidaten.

– Med Hillary vil det nok fortsette som i dag, uten de store forandringene. Med Trump er det veldig usikkert, sier Westerlund.

Til tross for skepsisen i kantina, velger mange amerikanere å stemme på Trump. Hvordan er det mulig?

– Forskjellene mellom rike og fattige er stor. Ei stor gruppe i befolkninga har ikke utdannelse, så jeg tror at mangel på kunnskap kan være en medvirkende årsak til at han ikke blir avslørt, sier Dreier.

– Selv om det har blitt bedre forhold i de siste årene, har det blitt sånn at de som har minst har fått enda mindre, mener Harry Homstad.

Hege Sørli har vært i USA mange ganger, og opplever at det er en kontrastfylt nasjon.

– Jeg liker landet veldig godt, og synes det er veldig fint å være der. Men jeg har sett med egne øyne at de sosiale forskjellene er svært store. Jeg tror Trump er en forferdelig kandidat, så jeg håper at han ikke skal vinne.

EN FJOTT – Jeg håper Clinton vinner, for Trump framstår som en fjott, er den klare talen fra Leif Kjørsvik.

– Trump er en fjott!

Ute på gata i Namsos er det rolig høststemning, Det er lite som tilsier at valgthrilleren preger hverdagen til folket som er ute for å gjøre sine ærend. Men under solskinnidyllens overflate skjuler det seg et stort engasjement.

En av de som har sterke meninger om saken er Leif Kjørsvik fra Namsos. Han følger med på nyhetene, og fikk med seg en av debattene direkte på natta. Han er ikke i tvil om hvem han håper får flest stemmer.

– Jeg håper virkelig at Hillary går av med seieren. For Trump er en fjott, er hans tydelige beskjed.


Sam studerte i Namsos på 80-tallet, nå bor han i Trump-land

– Mine venner i Namsos og Norge ser bare en side av denne valgkampen, og det er Hillary Clinton. Men skal USA klare seg, kan vi ikke velge en korrupt, styrtrik politiker som lyver hele tiden. Det må bli Trump.

 

Mange frykter konsekvensene hvis den omstridte milliardærens politiske planer blir satt ut i livet, men Kjørsvik ser andre og større farer.

– Uansett hvem som vinner, så klarer de ikke å forandre verden. Obama har ikke fått til så mye, for det stopper ofte i Kongressen og andre instanser. Det jeg er mest redd for er at Trump får tilgang på den røde knappen.

Denne mytiske røde knappen er en velkjent metafor for muligheten verdens mektigste person har til å starte atomkrig med et enkelt tastetrykk.

– Hvor sannsynlig det er, vet jeg ikke, men han har framstått på en måte som gjør at han virker kapabel til å finne på noe sånt, sier Kjørsvik.

USIKKER – Med alle ryktene om Clinton er det vanskelig å vite hva du skal mene, synes Asbjørn Ottesen.

 

Hva skal vi tro?

Rykteflom og beskyldninger har etter hvert blitt hverdagskost i valgkampen, og det gjør at mange føler seg usikre på hva som egentlig foregår.

– Selv om jeg ikke liker noen av kandidatene, ville jeg valgt Clinton. Men det er så mye rykter at det er vanskelig å vite hva du skal tro på og ikke, sier Asbjørn Ottesen fra Overhalla.


 

Han følger med på nyhetsdekninga og er en av mange som lurer på hva som vil skje om Trump skulle komme til makta.

– Det kan komme til å bli store konsekvenser, selv om det er vanskelig å si hva de blir. Jeg kjenner noen som fisker laks i Namdalen, og de leverer fisken til foredling hos et firma i USA. De har sagt at hvis Trump kommer til makta, vil bedriften flagge ut virksomheten til Norge.

Hvem vinner?

Nå kan vi bare vente i spenning på hvilke spådommer som slår til og ikke. Blir det huskestue eller status quo når stemmene er talt opp? Hvis Namdalen hadde bestemt, ville nok ikke Trump vunnet valget. Samtidig er folk skeptiske til Clinton, og usikkerheten vil nok vedvare ei god stund til.