Investerer 12 millioner for framtidsrettet og miljøvennlig gjenvinning av plast

Nå skal Matmortua gjøre alt selv

Ved Matmortua tar de gjenvinning til et helt nytt nivå, og investerer flere millioner for å flytte gjenvinning av plast heim fra utlandet.

Først ut i landet: Tom Richard Hamland har stor tro på investeringa som har vært under planlegging i flere år. Ved Matmortua begynner murene til den nye produksjonshallen å komme opp.Foto: Lena Erikke Hatland

NAMDALSAVISA

OTTERSØY: Containerservice AS har drevet med kverning av plast i mange år. Som de eneste i landet har de brukt ei mobil kvern for å samle inn plast i store sekker rundt omkring i landet, for så å sende det til store anlegg i Tyskland.

Nå investerer de nesten 12 millioner kr i granuleringsmaskin og ny produksjonshall. Den store investeringa betyr også at staben på 16 personer øker med en til to ansatte neste år.

Kan gjøre alt selv

– Vi har lenge vært de eneste i landet med mobil kvern. Nå vil vi gjøre hele prosessen selv i stedet for å sende sekkene til utlandet og kjøpe det ferdige produktet tilbake til Norge igjen, sier Tom Richard Hamland, daglig leder i Containerservice AS.

Den nye maskinen kommer på nyåret, og produksjonen er planlagt å starte i februar.

For å kunne utføre hele gjenvinningsprosessen selv må det ny produksjonshall til. Bygginga er i full gang, og Hamland forteller at betonghallen er planlagt ferdigstilt 15. desember. Hallen, på omtrent 450 kvadratmeter, er fullt isolert og bygget for å møte veksten.

– Miljøvennlig produkt

– Dette er veldig spennende og artig. Vi har planlagt dette i fire-fem år nå. Vi vet at det er stor interesse for produktet, og det er et stort marked for det i Norge, Europa og resten av verden, sier Hamland. Han forteller at han har reist mye rundt for å se på ulike maskiner før avgjørelsen ble tatt.

Det er datterselskapet Norwegian plastic recycling AS som kjøper maskinen som granulerer plasten, mens Matmortua setter opp hallen.

– Maskinen er kjøpt større enn vi trenger, for her er det muligheter for å vokse.

Granuleringsmaskina tar inn plastikk som de vanlige maskinene ikke klarer å bryte ned, og er et mye mer miljøvennlig alternativ. Plasten blir så smeltet og blir eksempelvis til pellets for oppdrettsnæringa i stedet for å bli brent som tidligere.

– Vi har et forsprang på grunn av at vi har jobbet mye med dette de siste årene, sier Hamland.

– Dette er veldig miljøvennlig gjenvinning, og stor etterspørsel etter produktet.