Satser som skiskytter

Jonas (14) fører Tyldum-arven videre

Det er mange år siden Jon Åge Tyldum la opp som skiskytter. Nevøen Jonas sørger imidlertid for at Tyldum-navnet fortsatt figurerer på resultatlistene.

SATSER: Jonas Tyldum har gjort en god treningsjobb inn mot sesongen og er en av skiskytterrekruttene fra Snåsa som har Hovedlandsrennet som vinterens store mål.Foto: Arne Brunes

NAMDALSAVISA

SNÅSA: – Jeg holder på med dette fordi det er artig og fordi vi har et veldig bra skiskyttermiljø i Snåsa. Jeg har tenkt å fortsette også når jeg er ferdig med rekruttalderen og skal begynne på videregående, men har ikke bestemt meg for hvor jeg skal fortsette skiskyttersatsinga, sier Jonas – som også har to eldre brødre som har drevet aktivt med skiskyting.

14-åringen er nå den eneste i Tyldum-familien som konkurrerer med ski og gevær. Jonas er sønn til Kjell som er en drivkraft i skiskyttermiljøet i bygda. Den eldre broren til Jon Åge er for øvrig også en av trenerne til rekruttene i skiskyttergruppa.

God treningsjobb

Niendeklassingen Jonas har gjort en god treningsjobb inn mot denne sesongen. Det kommer nok konkurrentene til å få merke. Tyldum bet godt fra seg da han sesongdebuterte uten gevær i Meråkerrennet. Han håper at mer kvalitet i treninga skal føre til gode resultater i Trøndercupen og Hovedlandsrennet, som er arrangementene han satser mest på.

Kniver i rennene

Tyldum legger ikke skjul på at han har lyst til å gjøre det bra i Hovedlandsrennet, det uoffisielle norgesmesterskapet for 15 og 16-åringer som arrangeres i Meråker i slutten av februar.

Tyldum, som sist vinter ble nummer seks sammenlagt i Trøndercupen, er på langt nær den eneste snåsningen som håper å prestere der. De to jevngamle kameratene Albert Riseth og Kristian Oleander Falmår har også blinket seg ut det arrangementet. Trekløveret har hatt mange tette og harde dueller opp gjennom årene.

– Jeg og Albert var veldig jevne forrige vinter. Jeg lå foran han i Trøndercupen helt til det siste rennet. Da slo han meg og fikk nok poeng til å snyte meg for sjetteplassen sammenlagt. Forhåpentligvis så klarer jeg å slå han i vinter, sier Jonas – som har jobbet mye med teknikk, styrke og utholdenhet det siste halvåret. Han håper det skal føre til større fart i langrennssporet. Han og de andre Snåsa-rekruttene har også tilbrakt mye tid på standplass. Det med tanke på å få opp både treffprosenten og stabiliteten.

Vil bli mer treffsikker

Jonas Tyldum og de andre Snåsa-skiskytterne har en veg å gå før de blir like stabile som Jon Åge Tyldum var i sine beste stunder. Jonas antyder at sju treff på en sprint og et normalprogram er brukbart.

– Men jeg må ha åtte eller aller helst ni for å være helt fornøyd, forteller han.

Fullt hus er det ikke så ofte at 2002-modellen og de andre skytterne opplever under renn. Men de jobber hardt og målbevisst for at det skal være mulig å prikke inn alle ti skuddene en gang i framtida.