Brødrene Brøndbo og Gospelkoret Salt legger ut på kirketurne

Fyller kirka med trøndergospel

«Rai Rai» er trøndersk for «Hallelujah», sier Bjarne Brøndbo – som sammen med sine brødre, band og Gospelkoret Salt nå skal spre liv og glede til kirkegjengerne.

SPRER DET GODE BUDSKAP: Salmer, gospel og trøndersk populærmusikk smeltes sammen til en herlig miks av musikk når gjengen bak «Trøndergospel» legger ut på kirketurne. Fra venstre: Daniel Viken, Terje Tranaas, Eivind Berre, Håvard Ødegård, Eskil Brøndbo, Bjarne Brøndbo og Thomas Brøndbo. FOTO: BJØRN TORE NESSFoto: BJØRN TORE NESS

Det vil svinge noe voldsomt.

BJARNE BRØNDBO
NAMDALSAVISA

SKAGE: At vi møter gjengen i Skage kirke er ingen tilfeldighet. Det er her turnestarten for «Trøndergospel» skal være 14. mars. Dette er også nærkirka til brødrene Bjarne, Eskil og Thomas Brøndbo.

– Her ble vi både født og konfirmert. Eskil giftet seg her også, forteller Thomas.

Det er en annen historie. For nå skal det handle om et hittil ukjent begrep. Trøndergospel må sies å være en passende beskrivelse når et av regionens mest anerkjente gospelkor slår seg sammen med noen av landets mest erfarne musikere.

– Både jeg og Bjarne ble slått i bakken da vi fikk høre Gospelkoret Salt opptre her i kirka under konfirmasjonen til dattera mi. Etter det begynte ideen om et musikalsk samarbeid å gro, sier Eskil Brøndbo.

Skal svinge i seks kirker

I fjor inviterte Brøndbo-brødrene med seg koret til et privat event i Nidarosdomen – en opplevelse som ga mersmak.

– Vi fikk så mange fine tilbakemeldinger. Det skjer mye rundt koret for tida, noe som er veldig artig, sier korleder Håvard Ødegård.

Han sier at koret på nærmere 40 medlemmer gleder seg til å legge ut på turneen, som skal besøke seks kirker i fylket.

– Gospel handler om å spre det gode budskap. Det er noe alle trenger i disse tider, sier han.

– Gospel er kjempetøff musikk, og med Salt og Namdalens beste band tror vi det kommer til å svinge noe voldsomt, sier Bjarne Brøndbo.

– Utfordrende og artig

Han sier repertoaret vil bestå av alt fra tradisjonsrike salmer, Prøysen og Queen til Tysland, Prudence og D.D.E. Og selvfølgelig en rekke gospellåter.

– Gospel er mer utfordrende å spille enn det vi holder på med til vanlig. Vanskelig, men fryktelig artig musikk å spille, sier Terje Tranaas, som sammen med Eivind Berre, Eskil Brøndbo og Daniel Viken utgjør «husbandet».

Å dra fram «Rompa mi» blir kanskje ikke aktuelt i denne omgang, men D.D.E.-vokalisten mener kirka bør ha takhøyde for musikk som ikke nødvendigvis har et kristent budskap.

– Målet er å spre glede og underholde. «Hallelujah» er et gledesrop. Det samme vil jeg si om «Rai Rai». «Rai Rai» er jo den trønderske versjonen av «Hallelujah», sier Bjarne.


Trøndergospel opptrer her

Skage kirke – 14. mars.

Lundring kirke – 15. mars.

Vik kirke – 16. mars.

Grong kirke – 20. mars.

Snåsa kirke – 21. mars.

Alstadhaug kirke – 22. mars.