Nærøy kommune søker om krisemidler

Millionregning til Nærøy etter skogbrannen

Skogbrannen på Ottersøy tidligere i sommer vil sannsynligvis koste kommunen nært opp mot en million.

MILLIONREGNING Skogbrannen på Ottersøy gjør at Nærøy kommune blir sittende med ei regning på opp mot en million.Foto: Bjørn Tore Ness

NAMDALSAVISA

KOLVEREID: Ennå er ikke alle regningene etter skog- og lyngbrannen på Ottersøy kommet inn, men beløpet Nærøy kommune må betale til nabokommunene i etterkant vil bli betydelig.

– Vi estimerte tidlig at brannen ville koste oss omkring en million. Vi mangler regninger fra et par brannvesen, men så langt ser det ut som vårt estimat blir noenlunde riktig, sier rådmann Helge Thorsen i Nærøy.

Kommunal oppgave

Brannberedskap er et kommunalt ansvar, og når store branner oppstår der kommunene må ha hjelp fra andre kommuner vil det komme regninger.

– Slik er det, og det må vi bare forholde oss til. Vi får være glade for at vi snakker kroner etter en slik hendelse. Det kunne godt ha vært folk som ble husløse etter slik brann eller det som verre er, sier Thorsen.

Kommunen kommer til å søke Fylkesmannen om krisemidler for å dekke noe av kostnaden.

– Om vi får det, og eventuelt hvor mye, det vet vi ikke. Men vi kommer i alle fall til å søke så fort vi har fått alle tall på bordet, sier han.

Han er også glad for at de slipper å betale regninga for helikopterslokkinga.

– De er en del av en nasjonal beredskap, og utgiftene til helikopter dekkes av staten. Hadde den regninga også kommet til oss kunne vi sikkert doblet den summen det kostet oss å slokke brannen, sier han.

Ukjent brannårsak

Politiet har ennå ikke funnet noen direkte årsak til storbrannen i Holandslia ved Ottersøy 15. mai.

– Vi er ferdige med vår etterforskning, og vi har ikke funnet noen direkte årsak til brannen, sier etterforskningsleder Kai Magne Rosendal i politiet.

Ukjent brannårsak betyr ingen tiltale.

Over hundre brannfolk og hele tre brannhelikopter var i sving for å bekjempe brannen som svidde av et stort område omkring to kvadratkilometer, og som blusset opp flere ganger etter at brannfolkene mente de hadde kontroll med flammene.