– Kan ikke la oss forgubbe

AUF Namsos har 120 medlemmer, de fleste andre partienes ungdomslag eksisterer ikke lenger i byen.

Det er gode dager for AUF og leder Karoline Pedersen (til venstre) . Men både Pedersen og Lisa Gamst Aglen (H) kunne tenkt seg flere ungdomspartier i Namsos.Foto: Bastian Øien Alstad

NAMDALSAVISA

NAMSOS: – Jeg er sikker på at det er noen Høyre-folk blant dere.

Det sier varaorfører i Namsos, Lisa Gamst Aglen (H) med en spøkefull tone der hun sitter på Olav Duun videregående skole sammen med AUF-leder Karoline Pedersen i Namsos.

Ingen i kommunestyret

For bare få år siden var det flere ungdomslag i Namsos i virksomhet. Blant annet hadde Unge Høyre Namsos flere medlemmer og leder Cathrine Storøy i kommunestyret.

Nå er det ingen ungdomspolitikere i kommunestyret.

– Men vi er på veg, sier Karoline Pedersen.

Hun er leder i AUF Namsos – som per i dag er et av de største lokallagene i hele Trøndelag. Selv er hun ikke gammel nok til å sitte i kommunestyret.

Flinke på rekruttering

Etter en litt nedadgående periode fra 2013, har antall medlemmer økt betraktelig i AUF Namsos.

– Interessen rundt AUF har vel knapt vært større noen gang. Men vi ønsker jo også flere ungdomspartier – litt konkurranse, sier Pedersen.

– Hvorfor trur du dere er så mange i AUF, mens de andre ungdomspartiene i Namsos ikke lenger eksisterer?

– Vi er flinke på rekruttering, og så har vi en mangfoldig og bred politikk på flere områder. Vi er på skolebesøk flere ganger i året. Der har ikke de andre partiene vært like flinke.

Hun peker på at det for å danne nye ungdomslag i Namsos, bør komme initiativ fra ungdomspartiene på fylkesnivå.

Det er Lisa Gamst Aglen enig i, og lover å ta ungdommen godt imot dersom noen vil få Unge Høyre opp på beina igjen

– Det handler om å involvere ungdommen, og helst i tidlig alder. Å gi dem en stemme, slik som AUF for såvidt har, men jeg tror det er sunt med et mangfoldig politisk ungdomsliv i Namsos.

– Bør det være flere ungdomspartier i en by som Namsos?

– Ja, absolutt. Arbeiderpartiet er jo det desidert største partiet i Namsos, men vi ser jo at de andre partiene begynner å krype oppover. Slik som maktforholdene er i Namsos, burde også i hvert fall Høyre og Senterpartiet hatt et ungdomsparti. Kommer det initiativ fra noen, skal i alle fall vi i Høyre ta imot dem med åpne armer.

Høyres nestleder understreker imidlertid at hun gleder seg over at AUF er på offensiven.

– Vi trenger unge, friske og kloke hoder inn i kommunestyret. Det er veldig positivt at AUF Namsos er i vinden, sier hun.

I tillegg til AUF er også Senterungdommen aktive i Namsos med sine seks medlemmer.

Dårlige på rekruttering

– Hvorfor er ikke Unge Høyre på beina?

– De mest engasjerte flytter fra byen, og så har vi nok ikke vært flinke nok med rekruttering. Da mister vi de unges stemmer, og det er selvfølgelig veldig trist. Vi ser jo også at ungdommen kvier seg for å melde seg inn, men vi håper og tror at det skal dukke opp flere unge ildsjeler fra andre partier enn Arbeiderpartiet, sier Aglen.

I AUF har lederen styreplass i Arbeiderpartiet, og har ifølge Pedersen mulighet til å ha innflytelse i Namsos Arbeiderparti.

– Hva innebærer det egentlig å være ungdomspolitiker?

– Det er først og fremst et fellesskap man knytter seg opp til. Vi har egne kampsaker – men de trenger nødvendigvis ikke være de største. Vi har lyst til å skape en by som ungdom trives i – slik at man får lyst til å flytte tilbake på sikt, sier Pedersen.