Høysesong for øyeskader

Nyttårsaften er høysesong for øyeskader. – Jeg skyter aldri opp fyrverkeri uten beskyttelsesbriller, sier Ketil Skjærvik (45).

NYTTÅR MED ET SMELL Ketil Skjærvik fra Overhalla var en av mange som gikk til innkjøp av fyrverkeri på den gamle brannstasjonen i Namsos fredag. Norsk Øyelegeforening ønsker et totalforbud mot privat fyrverkeri. Foto: BJØRN TORE NESS

NAMDALSAVISA

NAMSOS: Med en full pose fyrverkeri går Skjærvik fra Overhalla ut av lokalene på den gamle brannstasjonen i Namsos.

– Det ble litt forskjellig. Jeg kjøpte en pakke. Det ble rundt tusen kroner, men det trenger du ikke å skrive, sier Skjærvik og smiler.

Når vi går fra 2017 til 2018, står Skjærvik klar for å feire inngangen til det nye året med et smell.

– Jeg skyter aldri opp fyrverkeri uten beskyttelsesbriller. De er alltid på – og det bør være en selvfølge, sier han.

– Vakta alle gruer seg til

Øyelege Nils Bull ved Haukeland sykehus mener det er på høy tid med et forbud mot privat oppskyting.

– Det hadde vært utrolig deilig om vi kunne hatt fredelige nyttårsaftener på øyeavdelingene rundt om i landet. Det er den vakta alle øyeleger gruer seg til, og ikke vil ha, sier overlegen til NTB.

Vil ha forbud

I 2016 sendte Norsk Øyelegeforening brev til Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), der de oppfordret til et forbud mot privat fyrverkeri.

I svarbrevet erkjenner DSB at det vil være svært utfordrende å få redusert antall øyenskader ytterligere med mindre det innføres et forbud mot privat bruk av fyrverkeri, men at et eventuelt forbud må utredes nærmere.

Øyelege Bull har en klar oppfordring til landets politikere: forbud mot privat fyrverkeri.

Han refererer til en undersøkelse If Skadeforsikring gjorde i forkant av nyttårsaften i 2016. Da svarte 55 prosent at et felles fyrverkeri er et flott tiltak.

– Folk flest går inn for felles fyrverkeri. Det er ikke lenger bare den fanatiske øyelegen som ønsker det. Politikerne hører jo på folk flest, så jeg håper de etter hvert vil helle mot å ta en litt klokere beslutning her, sier Bull.


– Bruk beskyttelsesbriller!

30 nordmenn har fått alvorlige øyeskader av fyrverkeri de to siste årene. Ingen av dem brukte beskyttelsesbriller.

 

30 alvorlige skader

Også brannmannskap er i høyeste beredskap når 2017 går over i 2018. Statistikk viser at det har blitt meldt inn hele 328 brannskader til norske forsikringsselskaper på 1. nyttårsdag de fem siste årene.

– Etter at klokka har slått tolv på årets siste dag skjer dessverre en del branner hvor årsaken er uvettig omgang med fyrverkeri, sier kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz i If.

30 nordmenn har fått alvorlige øyenskader av fyrverkeri de to siste årene. Ingen av dem brukte beskyttelsesbriller.

– Et lite øyeblikks ubetenksomhet kan få store konsekvenser. Ansiktet og øynene er spesielt utsatt. Bruk beskyttelsesbriller, det er et lite og enkelt tiltak som kan redde øynene hvis det skulle gå galt, oppfordrer direktør Cecilie Daae i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

Beskyttelsesbriller deles ofte ut gratis eller selges for en billig penge der du kjøper fyrverkeri. Både den som skal avfyre fyrverkeriet og de som ser på bør bruke beskyttelsesbriller.

Også ved bruk av stjerneskudd er det viktig å bruke beskyttelsesbriller, slik at barna ikke får gnister i øynene.


Fyrverkeri-reglene

 1. Planlegg fyrverkeri-oppskytinga i god tid.

2. Les bruksanvisninga nøye før bruk.

3. Kontroller at fyrverkeriet ikke er skadet.

4. Sørg for at fyrverkeriet ikke kan velte.

5. Bruk tennstav.

6. Bruk beskyttelses- briller.

7. Bøy deg aldri over fyrverkeri som er tent på.

8. Ikke tenn fyrverkeriet på nytt dersom det ikke tenner ved første forsøk.

9. Hold god avstand fra oppskytinga.

10. Alkohol og fyrverkeri hører ikke sammen.