Mange vil slite hvis renta stiger

LITE Å GÅ PÅ Stiger bankrenta med mer enn en prosent, skaper det trøbbel for mer enn 400.000 nordmenn.

NAMDALSAVISA

NAMSOS: Over 420.000 nordmenn vil slite med å håndtere en renteøkning på mer enn ett prosentpoeng, viser en undersøkelse Respons Analyse har utført for Sparebank 1.

– Dette burde være helt unødvendig. Når man får boliglån, blir man testet i banken til å kunne tåle en renteøkning på inntil fem prosentpoeng og likevel klare de vanlige utgiftene. Når så mange sier at de ikke klarer selv en liten renteøkning, har de lagt seg til et altfor høyt forbruk, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1.

27 prosent svarte at deres økonomi tåler en renteøkning på fem prosentpoeng eller mer. Sju prosent mener de ikke tåler høyere rente i det hele tatt, og like mange vil tåle ett prosentpoeng høyere rente. 45 prosent sier at de tåler en renteøkning på inntil fire prosentpoeng, skriver NTB.