«Det er brutalt og ubarmhjertig, men samtidig noe av det artigste jeg vet»

Når Sindre Finne debuterer i NM torsdag, vet han utmerket godt hva som venter. – Det vil gjøre mye vondt, men du verden som jeg gleder meg, sier 20-åringen.

TØFFE TAK Torsdag skal Sindre Finne debutere i senior-NM. Der venter tøffe oppgjør – ikke minst med seg selv. – Man må gjøre jobben selv, det kan føles vondt, men mest av alt er det artig, sier Finne, som her puster ut etter et norgescuprenn tidligere i sesongen. Foto: Svein-Tore Hovd

GODT LAG Sindre Finne (til høyre) er på kretslaget i langrenn, som trenes av Anders Högberg (midten), og der også klubbkamerat Johan Hundseth (til venstre) er med.Foto: NTS

NAMDALSAVISA

HAMAR: På bildet ligger Kolvereid-gutten og puster ut etter innkomst på norgescuprennet på Gålå før jul. Det var hans første skikkelige møte med norsk seniorlangrenn.

Der fikk førsteårssenioren merke overgangen fra junior til senior.

En overgang som av ofte blir betegnet som brutal. For fra å kjempe høyt på listene i juniorklassene, må Finne og andre unge seniorløpere finne seg i en plass langt bak i køa når det handler om seniorrenn.

For i en nasjon som har flere hardtsatsende langrennsløpere enn mange andre nasjoner til sammen, må man finne seg i å være «listefyll» når det handler om norgescup og NM. Det vet også Finne.

– Ja, jeg har vært forberedt på at det ville bli slik. Det gjør seg ikke selv å bli blant de 100 beste i et NM.

– Hva tenker du om at det er sånn?

– Jeg vet jo det. Det har alltid vært sånn, så man er forberedt. Men det er klart; det er både brutalt og det kan noen ganger virke ubarmhjertig.

– Men likevel er du der?

– Ja, for det er jo noe av det artigste jeg vet om, smiler han.


NM ski/langrenn

Arrangeres på Vang/Hamar fra torsdag til søndag.

Torsdag: Sprint klassisk.

Fredag: 10/15 km fri teknikk.

Lørdag: 15/30 km skiathlon.

Søndag: 3 x 5/3 x 10 km stafett.

 

Steg for steg – for steg

Som oppvokst i en skifamilie, var det naturlig at Sindre også fant interessen for å gå på ski. I namdalsk sammenheng har han alltid hevdet seg.

Når han før spørsmål om det morsomste øyeblikket, så kommer rennet der han for første gang satte alle nordtrøndere på plass – i et KM i Røyrvik.

– Drømmeløpet mitt er vel fortsatt det første KM-gullet jeg tok i Limingen. Det var godt å få til et renn der alt klaffet. Og så var det ekstra stas å slå guttene jeg hadde vært langt bak tidligere, sier han om rennet da han vant 15-årsklassen i KM.

Og det er nettopp disse stegene oppover listene som er drivkrafta.

– Ja, det å ta nye steg motiverer meg. Jeg kan ikke vente å ta byks helt mot toppen. Det er jo bare Petter Northug og «en Klæbo» som klarer å gå rett fra junior til seniortoppen. Hvis jeg ser framgang er jeg fornøyd.

– Hva betyr det for NM-målene?

– At jeg skal forbedre meg fra plasseringene i norgescupen.

– Å bli blant de 90 beste?

– Ja.

Kan ikke tenke avstand

Sindre Finne gleder seg til NM. Han vet at han vil bli et stykke ned på resultatlista, og trolig et godt stykke bak seierstrioen tidsmessig. Men det ønsker han ikke å fokusere på.

– Det kan være tøft mentalt å se avstanden opp til de beste. For det vil dreie seg om noen minutter. Men for løpere i min situasjon så må man regne med det er slik. Jeg må i stedet fokusere på forholdet til dem jeg vanligvis konkurrerer mot.

Og noen av disse konkurrentene finner han på kretslaget. At han fikk plass på kretslaget foran årets sesong, mener han var viktig.

– Ja, det har gitt meg et løft. Det er inspirerende å teste seg mot gutta på laget, både i trening og i konkurranser. Det er mange som går fort der, så det er en bra målestokk. Det er fint å jevnlig få en test på hvor lista ligger.

Rart å gå senior-NM

Nå ser han fram til NM-starten. Etter å ha konkurrert i nasjonale mesterskap fra han var 15 år, er det ekstra gjevt å nå skulle delta i NM med de store.

– Jeg skal innrømme at det er litt rart å plutselig være senior og skulle gå mesterskapet jeg tidligere bare har sett på tv. Jeg vet det blir hardt. Man må gjøre jobben selv, det vil gjøre vondt, men mest av alt er det artig.

– Gleder eller gruer du deg?

– Uten tvil; jeg gleder meg! Dette blir moro, sier han med et smil.

GODT LAG Sindre Finne (til høyre) er på kretslaget i langrenn, som trenes av Anders Högberg (midten), og der også klubbkamerat Johan Hundseth (til venstre) er med.Foto: NTS