Kort & Godt Namdalen

Hjort med en snert av Italia

Viltgryte med saftig hjortekjøtt. La rømmen stå i kjøleskapet og bruk bare fløten til potetmosen, hvor du henter inn smaker fra Italia.

Hjortegryte Det er ikke like mye av hjorten som elgen i Namdalen, men nok til at de fleste kan få en smak av dette prektige og smakfulle dyret. Dette gryteretten er lett å lage og uten typiske følgesvenner som fløte og rømme. Sausen er basert på rødvin og innkokt oksekraft. Har du ikke den krafta, bruk litt penger på en fond fra butikken.

Sett mosen på plata igjen og nå kommer godbitene på rekke og rad.

Rødvin Kokkens skål deles denne gangen i gryta. Kjøttet er fra før av brunet godt, men rødvinen bryter seg inn og tilsetter en god smak.Foto: Trønder-TV

Smakfull Gulrot, stangselleri og rødløk er kjente grønnsaker i mange gryter. Med et grønt eple får du nye smaker – syra i den vil utgjøre en forskjell.Foto: Trønder-TV

Tyttebær Ingen sjarmør direkte fra tua akkurat, men til mat, og spesielt til vilt, er den både vakker og smakfull. Unn deg noen spiseskjeer.Foto: Trønder-TV

Velg rett Det finnes så mange varianter av denne osten, og de fleste går til husbruk, men skal du lage noe ekstra godt, er det bare en som teller. Det er Parmigiano-Reggiano.

,Foto: Trønder-TV

NAMDALSAVISA

Hjorten fant vi tidligere for det meste bare på Otterøya, men i de siste årene har dette prektige dyret dukket opp flere steder i Namdalen.

Får du ikke kjøpt hjortekjøtt av lokale jegere, er det ikke problemer å få tak i det i enkelte butikker.

Det er nesten umulig å rangere hvilket viltkjøtt som smaker best. Mange holder på hjorten, men som med alt annet: Smaken avhenger av hvordan kjøttet har blitt behandlet ved slakting og selvsagt de magiske hendene til kokken.

I dette tilfellet deg.

Få tak i et fint stykke, i dette tilfellet er det plommen, som du finner øverst på låret.

Skjer det i like store terninger, rull det inn i salt og pepper. Varm opp oliven- olje eller annen matolje, det skal være varm for kjøttet skal brunes, ikke kokes! Derfor er det viktig at kjøttet, det skal det alltid være, er temperert ved oppskjæring.

Opp i panna med kjøttet. Tilsett hakket gulrot, i mindre biter en gulrotsoddbitene. Deretter rødløk og stangselleri og finkuttet timian. Dette krydderet smaker godt alt til alt vilt. Tilsett noe smør også.

Vent, glemte vi noe? Jo, eple og som alltid til denne type matlaging: Det må være grønt for det inneholder ei syre som til slutt vil være med på balansere retten.

Viltgryte – forskjellen! Hjortekjøttet skal ikke kokes lenge, noe som skjer når enten en smeller i fløte eller rømme.

Tøm over noe rødvin, sånn passe store munnfuller, og la det koke inn lett. Deretter tilsetter du innkokt oksekraft. Har du ikke det, kan du kjøpe oksefond eller til nød bruke buljong og vann.

Dette skal bare kokes noen minutter sammen med et par spiseskjeer tyttebær. Fine er de, og smaker godt gjør de.

Som alltid når en lager mat, og det skal gå noe raskt for seg, som denne retten, som egentlig er hjort på en, to, tre, er det lurt å lage koke mandelpotene mens en lager hovedretten,

Mandelpotene knuses og det hele tilsettes noe fløte. Å koke et par fedd med hvitløk med poteten er helt rett i dette tilfellet.

Sett mosen på plata igjen og nå kommer godbitene på rekke og rad. God olivenolje blandes i mosen, så følger masse med parmesan av den beste kvalitet. Det er verdt hver krone. Smak til med litt salt og pepper. Du er i mål! Legg mosen på midten av tallerkenen og fyll på med en deilig gryte av hjort.