Stadig flere reiser fra Rørvik – mens i Namsos ga svakere rutetilbud stor nedgang

Rekordår for Rørvik lufthavn

Aldri før har det vært så mange reisende fra Rørvik lufthavn som i 2017.

Passasjertall 4. desember kunne disse passasjerene reise direkte fra Namsos til Oslo med fly for aller første gang. Nå har passasjertallene for fjoråret kommet, og de viser en økning ved Rørvik lufthavn – mens situasjonen er en ganske annen i Namsos. Resultatene av den nye direkteruta er det for tidlig å si noe om mener lufthavnsjefene. FOTO: BJØRN TORE NESSFoto: BJØRN TORE NESS

NAMDALSAVISA

RØRVIK/NAMSOS: De siste årene har stadig flere flydd fra Rørvik lufthavn, og tallene for fjoråret er intet unntak.

Ny rekord

De ferske passasjertallene viser ei økning på 1,3 prosent.

– Vi har passert den forrige rekorden, og det er kjempegodt å se, sier lufthavnsjef Jan Rune Sæbø, som nesten har blitt vant til å starte et nytt år med ny rekord. I fjor kunne Rørvik lufthavn skilte med ei økning på 2,3 prosent med et passasjertall på 34.882 i 2016. I 2017 har tallet økt til 35.433.

Håper på fortsatt vekst Jan Rune Sæbø, lufthavnsjef i Rørvik, er glad for å ha satt passasjer-rekord, og han håper de nye direkterutene vil bidra til å øke tallene i Namdalen.

 

– Vi har satt ny rekord de siste årene, så det har blitt en hyggelig tradisjon. Tallene viser at det er økt aktivitet, sier Sæbø, som er glad for å ha satt rekord selv etter en periode med dårlige flyruter.

– Vi håper det fortsetter, og at de nye rutene er med på å sette ny rekord i 2018 også.

Oppgang før nye ruter

I Namsos er passasjertallet 23.908 i 2017, noe som utgjør en tilbakegang på 14,4 prosent.

Lufthavnsjef Geir Tore Buvarp er ikke i tvil om hva som er årsaken til nedgangen.


Færre fly er årsaken Geir Tore Buvarp, lufthavnsjef i Namsos, er ikke i tvil om at mange måneder med dårligere flytilbud er skyld i nedgangen i passasjertall.Foto: Pal Morten Skaret

 

– I begynnelsen av året hadde vi oppgang, helt til de nye rutene kom. Vi fikk et rutetilbud langt utenfor det vi ønsket, og gikk ned med ti fly. Det utgjør mange passasjerer, sier Buvarp, som tror de må bruke litt tid på å komme seg opp i passasjertall igjen.

– Men jeg har veldig tro på at det kommer til å skje. Vi hører mye ros fra passasjerene våre både om bedre flytilbud og den nye direkteruta.

Det gir lufthavnsjefen håp om å klatre oppover igjen.

– Jeg tror ikke det handler om at folk ikke vil fly her ifra, så vi må bare komme oss tilbake på sporet igjen.

Har tro på direkterutene

Lufthavnsjefene i Namdalen mener det er for tidlig å se resultatet av de nye direkterutene som kom i gang 4. desember. Fra Rørvik lufthavn er tallet på passasjerer 2.814 i desember måned. Det er en økning på 1,4 prosent.

– Vi er fornøyd med tallene for desember, og vi er spente på videre utvikling. Vi håper folk benytter de nye rutene, og oppfordringa er at de må være tidlig ute om de vil ha de beste prisene, sier Sæbø.

I Namsos er nedgangen på 15,5 prosent med 1.799 reisende i desember.

– Det er for tidlig å vente den store oppgangen, sier Buvarp, som tror de første månedene i 2017 vil være mer representative når det kommer til responsen på direkterutene.

– Folk som skulle heim til jul hadde nok bestilt lenge før direkterutene ble et alternativ.

Samlet vekst

Nær 53 millioner passasjerreiser ble foretatt over Avinors lufthavner i året som gikk. Flyselskapet forteller at det er en økning på 4,1 prosent sammenliknet med 2016.

Avinors lufthavner hadde med det en samlet vekst på omtrent 2,1 millioner passasjerer.

I desember var passasjerveksten på 1,6 prosent sammenliknet med året før, og blant Avinors ti største lufthavner var det sterkest prosentvis passasjervekst på Tromsø.

Oslo Lufthavn vokste mest i antall passasjerer, med en økning på over 48.000.