22 unge namsosinger på audition til «Folk og røvere i Kardemomme by»

Mer folk enn røvere på teater-audition

I mars setter Riksteatret opp Thorbjørn Egners mest kjente fortelling på teaterscenen i Namsos. Den er det mange som vil være en del av.

IKKE NERVØS Sunniva Storli Olsen gjorde en flott innsats på sin audition, der hun imponerte dommerne med sin tolkning av sangen «Jul i svingen». Dessverre holdt det ikke til rolle denne gang, men den unge skuespilleren gir ikke opp drømmen av den grunn.Foto: Bjørn Tore Ness

Jeg blir ikke nervøs. To ganger i året har vi forestillinger med kulturskolen, så jeg begynner å bli vant til å stå på scenen.

Sunniva Storli Olsen
NAMDALSAVISA

NAMSOS: Teaterinteressen blant unge i Namsos er større enn noen gang. Med over 80 dramaelever i kulturskolen er det mange som går med en skuespillerdrøm i magen, noe dramalærer Terese Moe Dahle vet alt om.

– Det var ikke så vanskelig å finne kandidater som hadde lyst til å prøve seg på dette, sier hun – like før det braker løs inne på scenen i den gamle kinosalen i samfunnshuset.

22 unge i alderen 10-12 år venter spent ute i gangen. Så går døra opp og dommer og kulturhusleder Roger Grande kommer ut for å ønske lykke til.

– Dette er litt som «Norske talenter», som dere sikkert har sett på tv. Still dere på krysset, si navnet deres og gjør deres beste. Men husk, dette er ikke noe skummelt – det er ingenting å grue seg til, sier han.

Unge med erfaring

«Folk og røvere i Kardemomme by» er en av vårens store satsinger fra Riksteatret. Teaterstykket, som er regissert av Kim Haugen, skal turnere rundt om i hele landet – deriblant Namsos 14. mars. I den forbindelse har Riksteatret søkt hjelp om å finne lokale teatertalenter som får en rolle i stykket.

STOR PRODUKSJON «Folk og røvere i Kardemomme by» er en av vårens største satsinger fra Riksteatret. Stykket settes opp på Kulturhuset i Namsos 14. mars og skal til Kolvereid dagen etter.Foto: L-P Lorentzen

– Vi er på utkikk etter fire stykker som skal være barn i Kardemomme by. Barna skal i stykket være mye med barberer Sørensen og synge på seks sanger. Så vi ser etter noen med sceneutstråling og som er flink til å synge, opplyser Grande.

Det skorter ikke på sceneerfaring i gjengen som møtte opp på audition i samfunnshuset torsdag. Mange av dem har vært med på flere store forestillinger, som «Annie» – som før jul gikk for flere fulle hus i Kulturhuset i Namsos.

– Det er artig å stå på scenen og få lov til å spille noen andre, forteller Sunniva Storli Olsen.

11-åringen skal snart i «ilden», men ser ikke direkte nervøs ut av den grunn.

– Jeg blir ikke nervøs. To ganger i året har vi forestillinger på kulturskolen, så jeg begynner å bli vant til å stå foran et publikum, sier hun.

Så går døra opp og Sunnivas navn blir ropt opp. Hun stiller seg opp og synger sangen hun har valgt ut, «Jul i svingen».

– Så bra. Dette ble jo rene, skjære julekvelden, sier dommer Grande etter opptredenen.

–Dette var artig, jeg har lyst til å gjøre det flere ganger, sier 11-åringen etter vel gjennomført audition.

– Drømmen er å bli skuespiller. Det hadde vært artig å ha fått en rolle i «Folk og røvere i Kardemomme by», men jeg blir ikke lei meg om jeg ikke får det heller. Det er jo så mange andre flinke her, sier Sunniva.

TRANGT OM PLASSEN: 22 dramaelever møtte opp da det ble arrangert audition til «Folk og røvere i Kardemomme by». Foran fra venstre: Sunniva Storli Olsen, Ingrid Elisabeth Duna Strømhylden, Celine Aasbø Hårstadstrand, Eirill Guddingsmo Einvik, Tuva Emilie Vikan, Elise Pedersen Engesvik, Andrea Kvernland Tangen og Camilla J. Sletten Akseth. Bak: Siri Brattås Hopen, Silje Kristine Aglen Strandli, Nora Dahle Hansen, Sarah Amalie Christiansen, Tuva Iselin Solum Hals, Silje Paulsen Sandø og Synne Sylstad Mjøsund. Terese Moe Dahle, Eirik Engan og dommer Roger Grande tar en liten peptalk med deltakerne før de etter tur og orden går inn på audition i samfunnshuset i Namsos. FOTO: BJØRN TORE NESSFoto: Bjørn Tore Ness

Får møte profesjonelle

Selv om alle 22 gjorde en solid innsats på sine auditioner, er det ikke plass til alle. Til slutt var lista barbert ned til fire navn.

– Det var så mange flinke med, men det er engang sånn at vi må ta et valg og dessverre skuffe noen. Men det kommer flere muligheter. Til høsten skal det settes opp ei ny forestilling, og da blir det nye muligheter for en rolle, sier Grande.

Han legger til at de utvalgte til teateroppsettinga 14. mars kan vente seg en stor opplevelse.

– Dette er en unik mulighet til å få være med på en stor, profesjonell produksjon. Barna får møte profesjonelle skuespillere, hele apparatet rundt og får på seg kostymer og sminke av folk som jobber med dette til daglig. De har all grunn til å glede seg, sier han.

Og de som kan gjøre nettopp det er disse fire: Nora Dahle Hansen, Tuva Emilie Vikan, Eirill Guddingsmo Einvik og Margrethe Heglum Homstad.