For Anne Lise Grubbmo og storparten av norske skiløpere er NM årets høydepunkt. I år med flere deltakere enn noen gang.

– Det er jo dette som er vårt VM

Marit Bjørgen får de fleste overskriftene – men det ødelegger ikke moroa for Anne Lise Grubbmo og bredden av norske skiløpere.

BESTE LØP Anne Lise Grubbmo gikk sitt beste renn på tre sesonger på 10 km skøyting. 26.-plassen var en stor opptur for skijenta for Tunnsjø.

NM er jo høydepunktet for de av oss som ikke går verdenscup.

Anne Lise Grubbmo

GODKJENT Pappa Leo gir datter Anne Lise mer enn godkjent når de møtes rett etter at løpet er over.

INTERVJURUNDE I NM må deltakerne stille til intervjuer i egen sone etter målgang.

NAMDALSAVISA

GÅSBU: – Jeg ønsker jo selvsagt å være høyt på listene. Men jeg er ikke der i dag. Uansett så er det noe spesielt å delta i NM. Det er jo dette vi trener for. Det er høydepunktet for oss som ikke er i verdenscupen, sier hun.

– NM blir jo på mange måter vårt VM, legger hun til.

Og ekstra moro for henne ble det å se resultatlista. For den endte med en real opptur i forhold til følelsen hun hadde rett etter innkomst.

– Ja, det er et bra comeback. Det er oppløftende at det bare er ett minutt opp til topp-10 i NM.

For selv om hun har hatt ambisjoner som har gått langt utover en 26. plass i et NM, så var hennes løp fredag det beste hun har gjort siden 8. mars i 2015, da hun ble nummer 11 i norgescup.

Lar seg ikke stresse

For dem som ikke heter Sundby, Bjørgen eller Klæbo, eller andre som er Norges håp i mesterskap og verdenscup, er NM det største mesterskapet. I år var nærmere 100 damer til start. Det er flere enn noen gang.

– Det er kjempeartig at det går den vegen. Det var slik noen år at jentene sluttet når de så vidt hadde passert 20. Nå ser det ut som om flere ønsker å være med lenger, og det er veldig bra, sier Grubbmo.

– Er du ekstra nervøs før en NM-start?

– Nei, jeg har det ikke med å være det. Selv om det er mye mer rundt et NM enn et vanlig kretsrenn, så prøver jeg å tenke at jeg går treningsrenn på Kvelifjellet selv om det er NM. Dette for å ha fokus på arbeidsoppgaver, og ikke la meg stresse opp av andre ting, som naturlig nok følger med når det er NM.

Og ved smørebua etter endt dyst kommer pappa Leo og smører Isak Tyldum bort.

– Det er bra dette, Anne Lise, sier pappa og gir dattera et klapp på skuldra.

– Det var vel ikke så aller verst, men jeg ble for tam på slutten, repliserer Anne Lise.