PARIS: Café Bar Los Galgos på hjørnet av Calle Callao og Avenida Corrientes er en klassisk kafé innredet i stil fra Paris rundt århundreskiftet, med enkle trebord og høy bardisk, en oase der tiden synes å ha opphørt å eksistere.Foto: Jörgen Ulvsgärd

En storby ved verdens ende

Buenos Aires er en europeisk aristokrat i latinsk, temperamentsfull tapning – puritansk og heftig på samme tid.

Buenos Aires ble en gang kalt «Sør-Amerikas Paris», og sporene er mange. De smale, brosteinsbelagte gatene og de brede avenyene, de vakre kafeene og art nouveau-arkitekturen finnes her, men i en litt mer falmet versjon. Bygningene er fra den tida da landet var en av de ti rikeste nasjonene i verden. I dag er byen større enn Paris, ja faktisk større enn London. Det ville trolig være mer korrekt å kalle den Sør-Amerikas New York.

LA BOCA I det gamle, slitne havnekvarteret La Boca begynte fotballspilleren Maradona i sin ungdom i klubben Boca Juniors.Foto: Jörgen Ulvsgärd

 

Klassisk kafe

For å slippe unna den fuktige hete tar vi sikte på Café Bar Los Galgos på hjørnet av Calle Callao og Avenida Corrientes. Den er innredet i parisisk stil fra århundreskiftet, med enkle trebord og høy bardisk, en oase der tida synes å ha opphørt å eksistere. Los Galgos betyr greyhounds, og hunderasen pryder vegger og hyller. – President Carlos Menem har sittet her og sippet til en kaffe, samt Juán Perón og tangoguden Carlos Gardel, forteller servitør Pedro Pablo Mendoza, mens han serverer en café cortado con media lunas: en espresso med litt melk og en croissant.

Pedro Pablo Mendoza er en verdig mann i hvit jakke og svarte bukser, som har jobbet her i 50 år.

– I denne jobben får man høre mye, men man forteller det ikke videre. Vi har de samme etiske regler som en prest, sier Pablo Mendoza.

Taubes La Boca

Dessverre viser det seg at Evert Taubes stamsted Ultra Mar, nede i havneområdet La Boca, er jevnet med jorda. Første gang jeg var her, for 30 år siden, klarte jeg å finne viselegendens favorittkafe, men nå er det altså ikke lenger mulig. Dette arbeiderklassestrøket er kjent blant annet som hjemmet til fotballaget Boca Juniors, der Maradona en gang spilte. Det var også her tangoen ble født. Herfra er det ikke langt til Café Tortoni på Avenida de Mayo. Kafeene har alltid vært en viktig del av byens kulturelle og arkitektoniske arv, og Tortoni er en av de viktigste. I over 150 år har kafeene vært de intellektuelles scene og selskapsrom, men trakterer i dag i stor grad turister. Her er det art deco-stil med marmorbord og biljardrom og plass for tango-opptredener.

MATE: Kioskeieren tar en mate, som hører til de daglige rutinene hos argentinerne. Den varme, telignende nasjonaldrikken lages av blader av kristtorn, og skal drikkes gjennom sugerør av metall fra et beger av kalebass.Foto: Jörgen Ulvsgärd

 

Gigantisk fikentre

Jeg følger Florida, gågata som er en av de viktigste handlegatene. Gjennom parken Plaza Gral Lavalle kommer vi til den fine bydelen Recoleta. Bydelens midtpunkt er den klassiske kafeen La Biela. Uteserveringa får skygge av et flere hundre år gammelt fikentre. Under dette flotte treet drikker gjester ettermiddagste og betjenes av servitører i kritthvite jakker. Her kan man også nyte nasjonaldrikken mate, laget av kristtorn-blad. Begrene den serveres i, består av skallet av frukten fra det tropiske kalebasstreet.

Et steinkast fra fikentreet ligger kirka Nuestra Señora del Pilar og den berømte Recoleta-kirkegården. Her gravlegges de rike innbyggerne. Men det er ikke nok å ha mye penger for å få et evig hvilested her. Det kreves også et navn med tyngde for å bli beæret med et mausoleum i denne gravenes egen by.

Utskjæringer på bordet

Det er ettermiddag når vi passerer Plaza de Mayo og møter «de gale mødrene», som hver uke siden 1978 har demonstrert foran regjeringsbygningen Casa Rosada, for å bringe de ansvarlige for retten og for å minne om de nesten 30.000 menneskene som forsvant under militærdiktaturet. Jeg avslutter kafe-odysseen i den hippe bydelen Palermo, med trendy barer, kafeer og designbutikker. Dagen avsluttes med tapas på restauranten El Preferido. Det er støyende, kaotisk og sjarmerende. Et pulserende varmt og temperamentsfullt liv, som er synonymt med Buenos Aires.