OVERHALLA: – Jeg er ikke overrasket over at omikron-varianten er blitt påvist i Overhalla. Det var vi forberedt på etter juleferien. Overhalla hører til verden, selv om vi er en utkant og det tar litt lenger tid før den kommer hit. Men det måtte bare komme, sier Bente Eidesmo, kommunalsjef helse og omsorg i Overhalla kommune.

– Klart dominerende

– Hvor mange av smittetilfellene er omikron-varianten?

– Ikke alle tilfeller er omikron, men de fleste. Det var noen få før jul som hadde delta-varianten. Men jeg vil tro at rundt 80 prosent av tilfellene siden romjula er denne varianten. Den er klart dominerende, svarer Eidesmo, som understreker at hun ennå ikke har fått svar på om alle de ti nye smittetilfellene er den svært smittsomme typen.

Men hun er ikke i tvil om at omikron-varianten nå dominerer i Overhalla – i likhet med resten av landet. I uke 52 utgjorde varianten 65,4 prosent av alle smittetilfellene på landsbasis som ble screenet eller sekvensert, ifølge Folkehelseinstituttet (FHI).

– Vi ser at områder med høy smittespredning også har en høy andel av omikron-varianten, men ellers er det nok mye tilfeldigheter som styrer hvor stor andel av varianten som finnes i de ulike fylkene, sier avdelingsdirektør Line Vold i FHI.

– Vi er veldig på

Overhalla kommune ser at flere av smittetilfellene kommer som følge av reiser til utlandet. Omikron-varianten av viruset smitter raskere og flere enn tidligere blir dermed berørt av smittetilfellene.

De nye smittede er i hovedsak registrert gjennom selvtester/hurtigtester. De berørte testes med PCR-tester som vil gi endelig svar på om man er smittet eller ikke, opplyser kommunen.

De berørte følges opp i tråd med gjeldende retningslinjer. Arbeidet med smittesporing pågår.

Les også: Omikron-varianten påvist i Overhalla

– Vi er veldig på i forhold til sporing og prøver å forebygge videre smitte. Vi setter folk i isolasjon og karantene og prøver å rekke etter. Men etter hvert tror jeg det blir mye smitte, sier kommunalsjef Bente Eidesmo.

– Vil eskalere

– Nå tror jeg det vil eskalere, legger hun til.

Eidesmo viser til at kommunen hadde liten smitte i fjor høst.

– Vi hadde bortimot ingenting, sier hun.

Men nå er trenden stigende. Kommunalsjefen påpeker at det i jule- og nyttårshelga har vært mer mingling, sosiale møter og farting enn vanlig.

– Det kan være et utbrudd på grunn av ferien. Vi ser at noen av smittetilfellene har kommet i forbindelse med reising, og noen har vært i utlandet, forteller Eidesmo, som ber overhallingene fortsette å følge de nasjonale smittevernreglene, som å holde avstand, sprite hender og bruke smittevern-utstyr som munnbind. Ansatte i helse og omsorg skal bruke smittevernutstyr som munnbind, hansker og frakker.

– Vi ser at det hjelper, sier kommunalsjefen og viser til forebyggende tiltak i skolen.

– Det har fungert veldig bra. Det må gjøres gode tiltak for å begrense smitten, fastslår Eidesmo, som ikke legger skjul på at hun er spent på smitteutviklinga i tida framover.

Forventer smittebølge

FHI forventer en stor bølge med smitte de nærmeste ukene.

– Det viktigste nå er at uvaksinerte beskytter seg ved å ta første vaksinedose, og at alle som har tatt andre vaksinedose for mer enn 20 uker siden tar oppfriskningsdose, sier Line Vold i FHI.

– Det er om at folk tar vaksinen, men overhallingene har vært veldig dyktige til det, tilføyer Bente Eidesmo i Overhalla kommune.

På spørsmål om det er aktuelt for Overhalla kommune å iverksette strengere tiltak, svarer kommunalsjefen slik:

– Nei, det er ingen grunn til det. Vi har hele tida fulgt de nasjonale retningslinjene.