Gå til sidens hovedinnhold

3,7 millioner måltider ble reddet gjennom matsvinn-app

Nordmenn er ivrige matreddere og kjøper stadig mer overskuddsmat.

NAMSOS: Nordmenn har reddet 3,7 millioner poser med overskuddsmat fra å ende opp som svinn. Så langt i år ligger tallet på en million poser – en økning på 13 prosent fra samme periode i fjor. Parallelt har Too Good To Go registrert 270.000 nye brukere det siste året.

– Mange butikker og forbrukere bidrar positivt, og det har skjedd mye på få år. Da vi startet opp i Norge i 2016 var ikke matredding så vanlig, men nå er det blitt et begrep, og det lover godt for den videre bekjempelsen av matsvinn. Vi drømmer om at dette skal bli like vanlig som å pante flasker, sier Ann-Kristin Raknes Pfründer, daglig leder i Too Good To Go Norge.

Hos Hamstad ble over 4.000 måltider reddet i fjor

Trøndelag er blant fylkene som øker mest i dugnaden om å redde mat fra å gå i søpla.

Hittil i år har nordmenn hentet 1.029.680 forundringsposer hos Too Good To Gos samarbeidspartnere i Norge – eksempelvis dagligvarebutikker, bakerier og serveringssteder. I samme periode i fjor ble det hentet 915.197 slike poser, så økninga er på 13 prosent. Tallene gjelder fra og med 1. januar til og med 21. september begge år.

Fakta om matsvinn:

  • Én tredjedel av all mat som produseres globalt ender som matsvinn. Samtidig sulter 800 millioner mennesker på verdensbasis.
  • Matsvinn står for rundt 8 prosent av de globale, menneskeskapte klimagassutslippene. Det gjør matsvinn til en av verdens største miljøutfordringer.
  • Reduksjon av matsvinn er en av de mest effektive måtene å kutte klimagassutslipp på.
  • Norske myndigheter og matbransjen har inngått en bransjeavtale om å halvere matsvinnet fram mot 2030, i tråd med FNs bærekraftmål.
  • I Norge kaster vi 385.000 tonn mat i året.
  • Norske forbrukere står for rundt 60 prosent av det kartlagte matsvinnet. Vi kaster hver 8. handlepose.
  • Nordmenn kaster for eksempel 170.000 brød hver dag.

Kilder: Matvett og NORSUS, Regjeringen, Framtiden i våre hender, Spis opp maten og Too Good To Go

Kommentarer til denne saken