Å bry oss, er den fineste tradisjon vi kan forsterke

– Mer enn noen gang er det avgjørende at vi slår ring om hverandre.

– Mer enn noen gang er det avgjørende at vi slår ring om hverandre. Foto:

Av
DEL

LederDette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.Jula står foran oss. For de aller fleste blir dette ei annerledes jul. Pandemien, som veltet innover oss i mars, har på ingen måte sluppet grepet rundt vår hverdag. Heller ikke under en fest, som jula skal være.

Mer enn noen gang er det avgjørende at vi slår ring om hverandre. At vi prøver å lyse opp dagene for de blant oss som føler savn og kjenner på ensomheten. Livets gang er slik, at det er mange som gruer seg til høytidene. Dessverre forsterkes dette i år ved at den sosiale omgangen mellom folk er sterkt redusert gjennom koronatiltakene. Det har vi kjent på allerede, og det gir seg ikke med jula. Det vil vedvare utover i det nye året.

Alle er berørt av konsekvensene av de tiltakene som myndighetene har iverksatt. De har vært inngripende, men nødvendig. Selv om dødstallene i Norge er lavest i Europa må vi ikke glemme de over 400 menneskene som har tapt livet av viruset. Mange sliter med ettervirkninger og pasienter har havnet i helsekø med sine plager. Bedrifter har gått konkurs og folk har mistet sitt levebrød. De står på bar bakke. Det er mange triste skjebner.

Heldigvis er smittetrykket så lavt at studenter kan reise heim til sine familier til jul. Det er så lett å glemme de mange tusener av studenter som har sittet isolert på sine hybler siden i høst. Fylkesmannen i Trøndelag har avdekket at en av tre studenter føler seg ensomme. Det er dramatisk og understreker viktigheten av at studentene får dra heim.

Lysning i sikte? Jo, det noe å se fram til. I løpet av romjula starter vaksineringa. Fram mot sommeren er spådommen, at vi kan leve som vi gjorde før, men kanskje ikke helt. Pandemien har med all tydelighet vist oss at vi ikke kan ta alt for gitt. Tapet av frihet, nærhet og trygghet mot sykdommer kan ikke kjøpes for penger.

Jula er ei kristen høytid med verdier og tradisjoner som hører kirka til. Julebudskapet om raushet og omtanke, angår alle uansett trosretning. Å bry oss, er den fineste tradisjon vi kan forsterke og ta med i det nye året.

Norge er et rikt land. Likevel må vi ikke glemme å slå ring rundt fellesskapets verdier: Vi ser hvor viktig det har vært siden i mars. Bedre julegave kan vi ikke gi hverandre. Så må vi ikke glemme. Det er nå et håp om bedre tider.

God Jul!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken