Det er sikkert noen og hundre svar på dette spørsmålet, men hva kjennetegner en idrettsutøver som er i verdensklasse? Som du får respekt for utover prestasjonene som gjør at de blir tiljublet, noen lenge etter at de selv har pensjonert seg også. Hva er det lille ekstra de har, som noen andre ikke har?

Om du ikke helt vet hvem 21-åringen er, så er han en tusenkunstner med skia på beina, som har ført ham i verdenstoppen av freeski. En verdensomfattende idrett hvor det trikses, kombinert med hopp som kan pusten av en. De holder til i stupbratte bakker og kommer seg gjennom terrenget med triks og krevende momenter. De er luftens akrobater, som treffer de yngste aldersgruppene midt i hjertet. Altså de under 38 år.

Nå er namsosingen aktuell for vinter-OL i Kina, som starter om knapt en måned. Akkurat nå befinner Sebastian seg i Mammoth Mountain i California, hvor det er verdenscuprenn 7. og 8. januar. Til uka er det to nye konkurranser i franske Font Romeu. Han kniver med to andre om en ledig plass i troppen som skal marsjere inn på OL-arenaen i Beijing med det norske flagget på brystet. Det skulle vi ha likt godt å få oppleve på tv-en mellom all reklamen.

Om du ikke vet hvem Albert Sæther Haagensen er, så er det tiåringen som bruker en stor del av livet sitt til å tråkke rundt på Lauvsnes skole i Flatanger. Han er som gutter og jenter flest i den alderen. Opptatt av forbilder, idoler, rollemodeller, stjerner, enda større stjerner, og alt det der som beriker og får fart på unge barnesinn.

Det var i Bjørgan skisenter Albert oppdaget Sebastian, som suste ned mens han lekte og trikset. Hvordan er det mulig å få til slikt, hvordan skal en bli så god? Vi kjenner vel alle på beundringen og den påfølgende analysen når lyskasterne i bakken er slukket og en snart skal inn i drømmeland.. Inntrykkene kan være mektig. Evigvarende.

Skiløperen Albert hadde fått et nytt forbilde og slukte alt det som sto om Sebastian i NA. Utallige timer har også gått med til å følge Sebastian på hans egen Youtube-kanal. Det er ikke bare Johannes Høsflot Klæbo som gror godt på ulike sosiale plattformer. Ta en titt selv, så forstår du hvorfor 21-åringen er så populær, og hvor dristig disse skiløperne er. Flatanger-guttens største ønske ble etter hvert å få treffe ham. Han turte ikke å forstyrre stjerna på Bjørgan. Han sendte derfor bare ei melding, og ventet spent.

Det hadde vært så enkelt for Sebastian å bare sendt en autograf i posten, men han skjønte at Albert ville noe mer. Så det var bare å ringe på om han var i byen. Albert trykket på dørklokka.

«Vil du trikse på trampolinen mi?»Spurte Sebastian etter at autografen var i boks.

Der og da var Albert en fullvoksen gutt på et par meter. De ruslet sammen og småsnakket. Det var Sebastian som førte ordet mens tiåringen spratt opp og ned på matta. Dette var noe annet enn ei trampoline fra Jysk eller hva en kan finne på nettet. For kun det beste må til om en skal henge med i verdenstoppen. Pluss noen tusen treningstimer.

Der og da slo det meg. Jeg forstår meg fint lite på freeski, men en ser fort hvem som har – i dette tilfellet – skia godt plantet på bakken. Er ydmyk i møte med hvem det nå skulle være. Som sportsjournalist har jeg sett det en rekke ganger, hva det betyr når stjerner tar seg tid til å møte barn og ungdom. Dette oppdraget ligger i ryggmargen til de norske idrettsutøvere – det er vel derfor vi setter slik pris på dem også. Sebastian er selv ung, men tegner til å bli en flott rollemodell for dem som kommer etter ham.

Albert sa «ha det» så hastig som bare unger kan og spurtet opp til mormor i bilen. Der og da fikk hun sommerens fineste smil. Dette måtte feires med boller fra bakeren i Kirkegata.

Om det skulle gå slik at Sebastian Schjerve ikke skulle bli tatt ut til OL eller vinne noen verdenscuprenn i vinter, ble han en vinner 6. juni 2021.