NRK-journalisten Andreas Stabrun Smith fulgte Alf på den helt spesielle reisen fra hans heim ved Tyrifjorden til København hvor favorittlaget Manchester City skulle spille Champions League. Det ble til programmet«Den siste kampen» og det ligger i tillegg en bakgrunnssak på NRKs nettsider. Vi ble kjent med 33-åringen på en usminket og respektfull måte. For det er ingen nåde for de som blir angrepet av sykdommen ALS. Alf måtte ha hjelp til alt, til å puste – men det Alf hadde, som sykdommen ikke hadde frarøvet han, var smilet og forstanden.

Hans lidenskap for Manchester City er noe alle supportere av et eller annet lag kjenner oss igjen i, og det er i motbakke de ekte supportere står fram. Småbarnspappaen Alf har sett laget sitt tape og vasse rundt ned i divisjoner. Så snudde det. Manager Pep Guardiola har nå formet klubben til en av verdens beste. Når den beste spissen på kloden havnet i klubben i sommer, kunne ikke livet ha vært bedre.

Hadde det ikke vært for sykdommen. Alf ble mottatt som en hedersgjest av FK København. Det ble møter med Pep, spillerne, og ikke minst stjerna selv, Erling Braut Haaland. I ettertid vet jeg ikke helt hvem som er størst? De er vel det på hver sin måte. I programmet fikk vi ta del i hans rikholdige liv sammen med sin kone Anne. De har tatt toppene og reist verden rundt for de visste hva som ville komme.

Det er slike minner, de som har uhelbredelige sykdommer og vi som lever med dem, ofte tar opp fra livets gullkiste. Det er som balsam når en kjenner at livet er noe ugreit og urettferdig. Skulle du finne interesse av å se hva den store fotballfamilien med de flotte menneske kan utrette, kan du se programmet her: https://tv.nrk.no/se?v=MSPO32909522

Fotballen tar stor plass enten det er på skolen, lokalmiljøet, i idrettslagene og ikke minst i mediene og sosiale medier. Likevel finner vi igjen samme lidenskapen i alle idretter. Akkurat nå er håndball-VM toppen av kransekaka. Tiden vi går inn i nå med advent og jula, er for andre igjen livets høydepunkt. I grunn er det fascinerende å se alt hva folk vil fylle tiden med hvor gevinsten er mer energi.

I over en måned skal NRK og TV2 sende fra Qatar. Landet som fikk mesterskapet for 12 år siden, som aldri skulle ha hatt det, men vi vet alle hva tonnevis av penger kan utrette. Det søkkrike og religiøse maktpersoner i Qatar og griske ledere i FIFA har oppnådd, er at de har ødelagt gleden av å følge turneringa. Det er prisverdig av NRK og TV2 at de også skal sette flomlyset på VM-arrangøren i tråd med deres samfunnsansvar, men det er ikke slik det skal være. Fotballen skulle ha stått i fokus.

Bakteppet er påstander om korrupsjon, hvitvasking av et regime som forfølger homofile og er så fjernt fra våre demokratiske verdier en kan komme. Ifølge Amnesty International har tusenvis av migrantarbeidere blitt utsatt for systematiske brudd på menneskerettighetene. Ikke har de fått lønn heller. Og det verste av alt. Den engelske avisa Guardian avdekket i fjor at 6.500 fremmedarbeidere har mistet livet i Qatar siden landet ble tildelt VM. Hvorfor er det ingen som stilles til ansvar for slikt?

Noen har stått opp. Som så ofte kom det fra grasrota i norsk fotball. De hadde et langt ark med argumenter for at Norge skulle boikotte VM om vi kvalifiserte oss. Nå klarte vi ikke det, men bølgen hadde begynt å rulle. Den ble så stor at nyvalgt fotballpresident Lise Klaveness tok den videre til et oppgjør med FIFA og arrangørlandet. Fra talerstolen hamret hun løs på alt som galt er og var. Hun kommer til å gjenta budskapet under VM.

Sånn sett er det bra at NRK og TV2 er til stede. FIFA-toppene vil overse henne, mens sjeikene helst ville ha kastet henne i fengsel. Som er den eneste løsninga de kjenner til når noen ikke forstår pengenes verdi eller tenker som dem.

Ok, det var surt at RBK tapte i siste serierunde mot Sarpsborg, men Kjernen ble likevel vinnere. De markerte sin avsky mot VM i Qatar med en stor banner med et tydelig budskap. Da RBK-trener Kjetil Rekdal tirsdag trakk seg som ekspertkommentator i tv-studio var det en bekreftelse på at noen tanker og handler deretter. Rekdal begrunnet avgjørelsen med at VM i Qatar bryter med Rosenborgs verdier. Klokt!

Jeg kommer sikkert til å se en og annen kamp, av gammel vane. VG har over tid kjørt en rekke interessante reportasjer fra tidligere VM som normalt sette skulle bygge opp om begivenheten. For minnene er sterke og ennå får vi frysninger av å se Rekdals straffespark som senket Brasil i VM i 1998.

Minnene om årets VM? Det blir for lettvint å si at de må vi bare glemme. De må brukes for alt de er verdt for å stoppe pampene i FIFA som er i ferd med å ødelegge fotballen. Om de ikke allerede har gjort det.