Å se på disse annonsene, spesielt med kattunger og hundevalper, er ei god løsning på nesten alt, vil jeg påstå. «Det har vært en tung periode i det siste» – ok, klikk deg inn på Finn.no og se på noen huskyvalper. Eller «Hvordan skal jeg finne ut av alt?», da er det godt å sulle seg inn i litt pels og bedårende øyne og du er litt lettere til sinns etterpå. Jeg lover!

Men jeg får jo aldri gjort noe jobbrelatert med denne hobbyen. For det er «bare» 2.056 annonser med valper og 902 annonser med kattunger å klikke seg gjennom før jeg kan begynne å svare på e-postene som venter. Når jeg først er inne i denne Finn-jungelen, dukker det opp litt av hvert, blant annet en utstoppet løve.

For eksempel finner jeg en annonse med «Utstoppet huggorm» og bildet viser meg noen glass med sprit og skapninger inni, og hele greia ser ut som om det er hentet fra rekvisittlageret i en «Harry Potter»-film.

Ingvild Hegge Eriksen, NA-spaltist

Jeg klikker meg inn for å lese teksten. Ikke bare er det en utstoppet løve, det står til og med «stor, utstoppet løve» i tittelen. Viktig å presisere størrelsen på dette høyst uvanlige dyret, som sikkert mange har på autosøk på Finn.no? Det står videre i annonsen at den er utstoppet i Norge. Hvem har fraktet den hit? Har den rømt?

Jo da, det finnes en del gærne kattemennesker rundt omkring med dusinvis av katter som dekker alle vegger og gulv, men jeg trodde ikke at noen var så interessert i å ha en gigantisk katt hjemme hos seg. Jeg kontaktet selgeren for å høre om det hadde kommet noen bud, mest for nysgjerrighetens skyld, og det viste seg derimot at flere var interessert i å ha denne løven hjemme hos seg. Jeg bare lurer – HVEM ER DET SOM VIL HA EN UTSTOPPET LØVE I STUA SI?

Er det ikke noen andre ting du vurderer først?

Jeg søkte litt videre og fant en hel koloni av døde dyr som selges på Finn.no. Det høres morbid ut når man sier det på den måten, men de er jo faktisk døde. Innimellom annonsene med «Ruby søker nytt hjem» eller «Felix vil bli far», dukker det opp en død løve som er skutt og drept i sannsynligvis Afrika eller India, delene av verden hvor den lever, for så å bli fraktet til et helt annet land og inn i en norsk stue med Ikea-sofa, taco på bordet og «Nytt på nytt» på flatskjermen. Den fredagskvelden skulle jeg gjerne likt å ha se. «Hei, velkommen, er dere sultne? Ja, forresten, hils på Marko her, fikk han i forrige uke, kosta 150.000!». Skal den klappes? Snakkes med?

Fra spøk til alvor – det er en greie med utstoppede dyr. Det er faktisk en yrkestittel; du kan ta fagbrev som taksidermist og jobbe med å stoppe ut dyr. Og det å ta vare på naturmangfoldet i årevis etter deres død, slik taksidermist Bjørn Aksel Bjerke ved Naturhistorisk Museum i Oslo gjør, er en viktig del av historien. Jeg ser den.

Men der er det snakk om dyr som lever i Norden.

Jeg har vært i flere hjem med utstoppede dyr, og ved første øyekast er det ikke så merkelig at det kan stå en utstoppet rype på en peishylle på ei hytte i Namsskogan, liksom. Men en løve?

Videre på Finn.no finner jeg andre, interessante funn. For eksempel finner jeg en annonse med «Utstoppet huggorm» og bildet viser meg noen glass med sprit og skapninger inni, og hele greia ser ut som om det er hentet fra rekvisittlageret i en «Harry Potter»-film. Er det én ting som er ille, er det huggorm til salgs, men er det noe som er hakket verre, så er det huggorm i sprit på glass til salgs. Lykke til med å forklare det når gjestene dine ser bort på peishylla di.

Likevel er det en del av disse annonsene med dyr som ligger i sprit, eller hodeskaller, bein og knokler (fant det også!), som faktisk er helt seriøst. Det kan brukes til undervisning og forskning. Hvis jeg en gang i framtida skal bli naturfaglærer, så er det første jeg skal gjøre å bestille huggormer i sprit på glass.

La meg legge til at i annonsen med huggormene finner du følgende sitat: «blir super fine på hylla!». Jepp, det var akkurat noe sånt jeg hadde i tankene da jeg googlet utstoppede dyr på Finn.no. Jeg var definitivt på leting etter noe å ha på peishylla.

Men løven, derimot, den må ha litt mer plass.

Og dette er kanskje en helt annen tekst, men visste du at tusenvis av løver i Sør-Afrika blir født og avlet opp i fangenskap, for så å skytes av turister? Mishandlinga av løver i denne delen av verden er blitt en industri, kommer det fram i boka «Unfair Game: An Exposé Of South Africa´s Captive-Bred Lion Industry», skrevet av forretningsmannen Lord Ashcroft.

Tenk litt på det neste gang du hører om noen som skal på backpacking og se på løver.

Jeg tror ikke den utstoppede løven på Finn.no hadde hatt noe i mot at denne giftige industrien – motivert av penger og turister – hadde opphørt. Egentlig tror jeg at den hadde hatt fint av å ikke bli utstoppet i det hele tatt.

I hvert fall ikke i Norge.

Hva blir det neste, en utstoppet isbjørn i Kenya?