Lars Monsen er mitt valg. For oss i heimen har aldri Gullrekka stått sterkere etter at NRK smelte til med «Med Monsen på villspor». Alle tv-kanaler tilbyr blendende naturprogrammer. Teknologien tatt oss noen steg framover siden vi lot oss forføre av opptakene til Sverre M. Fjeldstad. Du kan egentlig se dyr og natur døgnet rundt om du vil.

Alt dette er greit nok, men for meg er det Lars Monsen. Han er ujålete, kan tråkke i myrhull, plages med mygga og nevner at knærne krangler. Han sitter med svarene uten å skulle imponere. Vi vet hvor mye han vet.

Han er en av oss, som finner glede i turer. Som kjenner på roen ved et lite bål.

Men hva om Monsen er opptatt?

Robert Aakvik, kanskje? Robert er i alle fall en lokal kjendis. En av mange villmarkas sønner og døtre i Namdalen.

I et meningsinnlegg i NA denne uka tok han et oppgjør med jegerne og deres opptreden i sosiale medier.

For noen jegerne skiller seg ikke nevneverdig ikke ut fra dem ellers i samfunnet som vet å sitte på all slags kunnskap og derfor kan dømme i løpet av et tiendedels sekund. De skyter fra hofta, «vådeskuddene» hagler og selv om ord for det meste ikke er dødelig, kan de være ødeleggende for dem som blir truffet.

Jegeren Robert vet hva han snakker om, men om det er nok til å dempe nettrollene? Vi kan aldri slutte å håpe.

Friluftsliv er så mangt. En finner glede i turer, plukke bær og sopp. Lure ørreten. Rypa som kakler, og for ikke å glemme noe av det ypperste. I helga bruser det i årene til ikke mindre en 60.000 elgjegere.

Trønderne er av dem som jakter mest, og det er ikke så rart. Det er lange tradisjoner for jakt og fiske her. I generasjoner er det noen som har tråkket opp løypa før oss før noen hadde hørt om radiosamband og GPS.

Om du ikke er på elgjakt eller vil bruke høstkvelder til noe annet enn streaming eller Wordfeud, kan du jakte på litterære perler i vår egen hage.

Det er populært med lister. Jeg har laget en med mine namdalsfavoritter. De har hatt ulike utgangspunkt, men fellesnevneren er kjærlighet til naturen og respekten for dyrelivet og jakt.

Flere av bøkene finnes ikke i salg, men bruk ditt bibliotek. Der finnes det folk som mer enn gjerne hjelper deg.

En kan si hva en vil om digitale verktøys fortreffeligheter, men for meg vil de per i dag ikke kunne erstatte det som er samlet i ei bok. Det er håndgripelig og en slipper å lete i en skydekt himmel av linker.

Her er lista:

Ola Hjulstad: «Blant gullelg og slagbjørn»

Journalisten og forfatteren fra Harran har skrevet en rekke praktbøker om Namdalen. Denne er proppet av jakthistorier og møter med folk, jegere fra øverste hylle. Ei skattkiste.

Guttorm Hansen: «Fjellets lasso rundt mitt hjerte»

Stortingspolitikeren fra Namsos var arkitekten bak at Norge på 60-tallet opprettet nasjonalparker. Å verne naturen var en del av å bygge landet på nytt. Nå bygger vi for det meste ned. I boka skildres hans store kjærlighet til Børgefjell og andre trakter i Namdalen.

Tormod Aune: «Magne Råum – fangstmann og soldat»

Jegerlegenden fra Foldereid som sloss med isbjørn og lurte døden mange ganger. Sett deg ved peisen for du vi kjenne kulda fra denne spennende boka, men også hvor tøft livet kan være for de tøffeste rundt oss.

Kjartan Trana/Steinar Johansen: «Børgefjell»

Fem år brukte namsosingene på å lage denne praktboka. Fest beltet og gjør klar for en vidunderlig reise i nasjonalparken. Boka inspirerer. Få kjenner Namdalens ville natur bedre enn de to fra kysten til fjell.

Nils Roger Duna: «Samer og reindrift ved Namsenfjorden»

Den pensjonerte politimannen fra Namsos har dokumentert samiske kulturminner. En treffende bevisstgjøring om den samiske kulturen som trues av storsamfunnets rovdyrpolitikk og vindkraftutbygging.

Brith Bakken: «Vilt og velsmakende»

Brith vokste opp med skogene og de mektige fjellene i Indre Namdal. Turgåer, jeger, og en fremragende kokk. Hennes oppskrifter er som Nils Arne Eggens oppskrifter fra fotballbanen – altså lettere oversatt: Go'smakteorien.

PS! Og ut av det blå, dukket det opp en annen favoritt. Søndag får vi være med langrennesløperen Frode Estil fgra Sørli på vinterjakt i Snåsafjella på TV 2. Skal tro om det var enda en lampe i garasjen?

God helg om du sitter på post eller plukker blek piggsopp!