Gå til sidens hovedinnhold

Amanuel (38) har vært savnet i 12 dager: – Vi synes det er en veldig merkelig sak. Han er rett og slett sporløst forsvunnet

Politiet mener forsvinningen av savnede Amanuel Tewelde Tela framstår som et mysterium.

RØRVIK: – Vi synes det er en veldig merkelig sak. Vi har ikke funnet noen bevegelser av savnede. Han er rett og slett sporløst forsvunnet, uten å ta med seg telefon, pass eller reisedokumenter. Det gjør det hele til et mysterium. Derfor bruker vi så mye ressurser i etterforskninga, sier etterforskningsleder Line Marthe Fuglum Juliussen i tjenesteenhet Namdal til NA.

Politiet trenger hjelp for å komme i kontakt med mulig vitne – Lurer på hva som er skjedd med Amanuel – Ønsker å høre om observasjonene til den eldre herren

Kameraovervåking

Gjennomgang av overvåkingsbilder fra Rørvik sentrum, der han sist ble observert natt til lørdag 5. september, har ikke gitt politiet nye spor.

– Vi har innhentet alt av kameraovervåking som finnes i Rørvik. Men vi har ikke kommet nærmere ei løsning. Det er ikke gjort nye funn på overvåkingsbildene vi har fått, sier Juliussen.

– Hva innebærer det?

– Kameraene har ikke fanget opp ham på nye bilder, svarer hun.

Mannen som er savnet er 38 år gamle Amanuel Tewelde Tela, som opprinnelig kommer fra Eritrea.

Siden han sist ble observert 4. september, har ingen i omgangskretsen eller Flyktningetjenesten hatt kontakt med 38-åringen. Politiet har opplysninger om at han var på Rederiet pub & bar i Rørvik natt til lørdag 5. september.

– Siste sikre observasjon av savnede er utenfor Rederiet klokka 00.30 natt til 5. september, forteller etterforskningslederen.

Ikke nærmere løsning

Men gjennomgang av elektroniske spor og storstilt leteaksjon over tre dager i nærområdet, har ikke ført til et gjennombrudd i forsvinningssaken.

– Vi etterforsker for å kartlegge hans siste bevegelser. Vi har hans bevegelser ut i fra elektroniske spor, blant annet fra mobilen hans.

– Når har dere det siste elektroniske sporet etter Amanuel?

– Siste aktivitet på telefonen er fredag kveld, cirka klokka 19.00, svarer Juliussen.

– I tillegg har vi innhentet kontoopplysninger. Siste bevegelsen er på Rederiet. Det har ikke vært bevegelse på verken konto eller telefon siden da, legger hun til.

– Hvilke andre funn har dere gjort?

– Pass og reisedokumenter lå igjen på savnedes bopel. Ut over det har vi ikke gjort funn på bopel som kan gi oss andre opplysninger, sier Juliussen.

Sykkelen til Amanuel ble funnet utenfor Candy storkiosk i Rørvik sentrum.

Politiet har gjennomført avhør av dem som var i og utenfor Rederiet natt til 5. september, og hans omgangskrets.

NA har tidligere fortalt at to menn av utenlandsk opprinnelse og to andre nordmenn ble observert i lag med den savnede den natta han forsvant.

Hovedteori: Forulykket

– Hvilken teori jobber dere ut i fra?

– Vi har flere hypoteser. Det må vi ha med oss hele vegen. Men den heteste hypotesen, ut i fra den grundige og gode jobben som er gjort, er at han er forulykket på en eller annen måte. Derfor er det også søkt etter antatt omkommet, svarer Juliussen.

– Har dere lagt teorien om at han er utsatt for noe kriminelt i skuffa?

– Svaret er nei. Vi må ha med oss alle muligheter. Men ut i fra de opplysningene vi har fått, er ikke det den sterkeste hypotesen. Uansett; ingen av hypotesene er lagt i skuffa, sier etterforskningslederen.

Politiet har ingen informasjon om at mannen ikke har reist av fri vilje eller er suicidal.

– Hvor lenge vil dere holde trykk på saken?

– Vi fortsetter helt til vi er ferdig med å prate med dem som kan si noe om hans siste bevegelser, svarer hun.

Politiet har fremdeles ikke kommet i kontakt med en eldre mann rundt 70 år, som de mener kan ha nyttige opplysninger i savnet saken.

– Vi er fortsatt interessert i å komme i kontakt med mannen, som Røde Kors snakket med ved kirkegården i Rørvik søndag. Det kan være at han har opplysninger som har interesse for saken. Men det vet vi ikke før vi har snakket med ham selv, sier Juliussen, og legger til:

– Vi ønsker fortsatt tips hvis de mener de har informasjon i saken. Vi jobber fortsatt med etterforskninga. Det gjenstår noen avhør og gjennomgang av elektronisk materiale som er innhentet.

Gjenforening

Etterforskningslederen forteller at Amanuel søkte om asyl i Norge i 2017. Han har midlertidig oppholdstillatelse med flyktningestatus, med reisebevis utstedt av norske myndigheter som har en gyldighet på tre år. Etter det kan man søke om permanent oppholdstillatelse.

– Han har en kone, som for tida oppholder seg i Uganda, som har søkt om gjenforening. Saken ligger til behandling hos UDI, legger hun til.

Kommentarer til denne saken