Amerikansk blodbad

KAOS: Trump-ekstremister med den ledende konspirasjonsteoretikeren Jake Angeli i spissen, tok seg inn i kongressbygningen i den amerikanske hovedstaden.

KAOS: Trump-ekstremister med den ledende konspirasjonsteoretikeren Jake Angeli i spissen, tok seg inn i kongressbygningen i den amerikanske hovedstaden. Foto:

Av
DEL

LederDette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.Dette amerikanske blodbadet stopper her og det stopper nå.

Disse ordene skulle en tro at en amerikansk president ville ha sagt på trappene til den amerikanske kongressbygningen etter de surrealistiske scenene som utspant seg i det ekstreme Trump-tilhengere stormet Kongressen. Fire mennesker døde.

Men dette er ordene Donald Trump brukte fra de samme trappene da han ble innsatt som president for snart nøyaktig fire år siden. Da brukte han det for å beskrive USA under demokratenes ledelse - som et dystopisk samfunn med fabrikkdød og lidelse. Han sverget en allianse til alle amerikanere om å stå sammen og sette USA først.

Etter fire år med konstante løgner, desinformasjon, splittelse og bevisste forsøk på å polarisere og mobilisere ekstreme synspunkt, er det kanskje ikke overraskende at det ender med vold og et fysisk angrep på selve symbolet på det amerikanske demokratiet. Osama bin Laden forsøkte det samme i 2001, men flyet som var tenkt brukt som bombe mot Kongressen styrtet på et jorde på grunn av heltemodig innsats fra passasjerene. Istedet var det altså Trumps egne terrorister som klarte å ta med to rørbomber og en molotov-cocktail inn i kongressbygningen.

De som stormet Kongressen er ekstremister, og representerer ikke vanlige amerikanere, heller ikke vanlige republikanere eller Trump-velgere. Men de representerer en farlig gruppe av folk som lar seg fenge av konspirasjonsteorier de finner på internett, og som lar seg bruke og inspirere av en demagog som Donald Trump. Disse finnes i Norge også.

Den eneste medisinen mot dette er saklig opplyst dialog basert på fakta og respekt. Her har mediene et stort ansvar. I Norge har vi heldigvis lokalaviser og medier som fortsatt nyter stor tillit. Men det er noe vi må gjøre oss fortjent til hver dag. På samme måte må alle som deltar i en offentlig samtale - og det gjelder i bunn og grunn alle som ytrer seg også i sosiale medier, være seg sitt ansvar bevisst. Ord og formuleringer betyr noe. Det å spre eller dele usannheter, rykter og konspirasjonsteorier, bidrar til å undergrave demokratiet. Det er den skremmende lærdommen av det blodige døgnet i Washington D.C.


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken