NÆRØYSUND: – Det begynner å bli noen år siden det ble spilt 11'er-fotball på Varøya. Jeg mener det var tilbake i 2007 Nærøy stilte seniorlag i fotball sist gang, forteller Andreas Sandnes.

Sammen med Andreas Marø står han i bresjen for det nyoppstartede 6. divisjonslaget til Nærøy IL.

– Selv har jeg nylig flyttet heim etter 11 år med studier og jobb i andre deler av landet. Jeg har lenge tenkt på at det hadde vært artig å få i gang et seniortilbud i moderklubben en gang i framtida – og nå blir det endelig en realitet, forteller Sandnes.

Det sosiale foran det sportslige

Sandnes påpeker at det nye tilbudet er i startgropa og at mye ennå ikke er spikret, men at initiativtakerne har god tro på at det vil bli godt mottatt.

– Vi har ikke kommet i gang med treninger enda, men har så langt over 15 navn på blokka og er i en prosess med å samle enda flere. Vi bør klare å få på plass ei spillergruppe på 25 personer, det har vi trua på skal gå greit. Mange har kommet flyttende til i løpet av de fem siste åra. Det skulle være et godt utgangspunkt, sier han.

Hvem kan bli med?

– Alle som skulle være interessert i å spille. Det er bare å ta kontakt med meg eller Andreas Marø. Planen er å få gjennomført et spillermøte så fort det lar seg gjøre med tanke på restriksjoner, forteller han.

Når laget debuterer i 6. divisjon til våren, er det ifølge Sandnes uten de helt store ambisjonene rent sportslig.

– Nei, fokuset vårt er å få i gang et tilbud der man kan møtes for å spille fotball og ha det artig sammen. Vi ønsker å teste om dette er liv laga, så i første omgang handler de først og fremst om å høste erfaring. Dette blir på mange måter en slags prøvesesong.

Ønsker lokal motstand

Sandnes forteller at tanken i utgangspunktet var å samle spillere som startet sin spillerkarriere i Nærøy IL i Varøya eller som i dag på annet vis sogner til idrettslaget – men at det også må rekrutteres spillere fra hele den nye storkommunen for å få til et velfungerende lag.

– Vi er jo i den posisjonen at vi er lokalisert midt mellom Rørvik og Kolvereid, så vi regner med det er attraktivt for mange innbyggere i Nærøysund å spille for oss. Vi utelukker ingen, forsikrer han.

Han påpeker imidlertid at oppstarten av seniortilbud i Nærøy IL slett ikke er ment å gå på bekostning av satsing i naboklubbene.

– Kanskje kan Nærøy sitt comeback bidra til å skape ny entusiasme på dette nivået også i naboklubbene. Det er også viktig å legge til at man vil videreføre tilbudet med et nærøylag i grendelagsserien som spiller 7-erfotball, sier Andreas Sandnes.

– Dette laget vil selvsagt bestå og videreføres av de samme, dyktige folkene som driver laget i dag, legger Andreas Marø til.

Inntil gressmatta på Varøya er spillbar, ser de nå på mulighetene for å få trene innendørs enten på Kolvereid eller Rørvik.

Hvem som får treneransvar for det nye laget er foreløpig ikke klart.

– Vi er på utkikk etter noen som kan ta på seg trenerrollen og håper å få det på plass om ikke så altfor lenge, sier Sandnes.

Kolvereid uten seniorlag

Mens Nærøy IL gjør comeback i seniorsammenheng, har naboklubben Kolvereid valgt å trekke sitt seniorlag foran kommende sesong. Sandnes presiserer at dette ikke har noen sammenheng – og at de meldte på lag først etter at situasjonen i KIL var avklart.

– Det er flere faktorer som påvirker denne avgjørelsen. Vi har mange spillere som jobber turnus, noen langtidsskader, noen med manglende motivasjon osv. Derfor måtte vi dessverre ta denne vanskelige avgjørelsen, sier leder i KIL fotball, Anne Laugen.

– Vi håper og tror vi skal komme sterkere tilbake neste år, legger hun til.

Gultrøyene endte sist i sin avdeling i 2021-sesongen.