Fotograf Elliott Landy bodde i Woodstock da The Band kom dit, sammen med Bob Dylan. Bildene han tok skapte inntrykket av The Band som Prudence lot seg inspirere av. The Band bestod av: Rick Danko, Levon Helm, Richard Manuel, Garth Hudson og Robbie Robertson. Med unntak av Robertson, var alle medlemmene multi-instrumentalister. © Foto: Elliot Landy  

Lyden fra skogen

På tre år har Woodlandfestivalen skapt en forbindelse mellom dype namdalske skoger og noen av verdens mest kjente musikere.

Woodstock er en liten by, oppe i en skog, ved ei elv, omgitt av fjell, et par timers kjøring unna verdensmetropolen New York. Namsos er en liten by, omgitt av skog, ved ei elv, omgitt av fjord og  fjell, et par-tre timers kjøring unna den ikke fullt så store metropolen Trondheim.

Hvordan kunne musikk, litteratur og kunst oppstå på disse avsidesliggende, bittesmå stedene?

Klokka var fire, en tåkete morgen på Prestgårdsmyra i Namsos, i det Åge Aleksandersen satte på platespilleren. Ut strømmet den mystiske blandingen av trekkspill, mandolin og tekster rett fra skogen; oppskriften på det som skulle bli trønderrock var skapt.

40 år senere er mellom fem og ti milllioner plater solgt, Royal Albert Hall og strømmekanaler erobret – og de to mest populære bandene i Norge sprer lyden av Namsos.

Plata Åge satte på var med The Band. De var en rufsete gjeng, noen canadiere og en amerikaner, som så mer ut som tømmerhoggere enn hippier og musikere, og hadde gjemt seg unna i en kjeller i et hus i skogen i Woodstock utenfor New York, sammen med Bob Dylan.

Det ble den store inspirasjonen til Prudence, mener trommis Kaare Skevik jr.:

The Band» hadde alt, de fantastiske låtene, den grove flerstemte vokalen som ikke var den tradisjonelle glatte firstemte engelske korsangen, men en blanding av den nådeløse og brutale vinden fra Canadas dype skoger ispedd smårustne harmonier fra tømmerhoggere og andre artsfrender med dedikerte tekster som bare gikk utenpå det aller meste den gang. Og vi kopierte. Dressjakker, jeans, boots, og ikke minst, rutede skjorter lik det man brukte i de dype skogene nord i Canada.

Nå har Skevik jr. flyttet tilbake til Namsos, samlet hele musikkhistorien til Namsos i ei bok, og møter inspirasjonen fra The Band når en av verdens mest kjente rockekonserter, The Last Waltz, gjenskapes i NTE Arena, nøyaktig 40 år etter, med medlemmer av The Band som reiser direkte fra Woodstock til Woodland.

Namsosmusikerne i Prudence var så inspirert av The band at de kopierte alt fra klesdrakt til trekkspill. Kaare Skevik jr., Åge Aleksandersen, Kjell Ove Riseth, Terje Tysland, Per Erik Wallum og Johan Tangen. 

 

Der deltar også noen av Norges største artister. Det er ikke tilfeldig.

– Det er mange musikkfestivaler i Norge, men ingen som er så knyttet til historien og stedet de kommer fra som Woodlandfestivalen. De som kommer hit gjør det fordi de forstår den historien, sier Jan Aage Hals i Woodlandfestivalen.

En av dem er Garth Hudson, en av verdens mest kjente musikere, som sammen med Bob Dylan og Robbie Robertson fikk Grammy i februar for beste historiske album.

Da han ble spurt hvorfor han kom til Namsos, svarte han med tre ord:

Det ga mening.

Det startet egentlig ikke som en festival, men en samling av en rekke forskjellige arrangement som skjedde samtidig. Nå har det vokst til et fullt festivalprogram, med et nytt tema hvert år, men alltid med gjenskaping av en musikkhistorisk begivenhet.

– Hensikten med Woodland er å løfte fram alt det kreative, finurlige, historiske, nyskapende og kunstneriske som kommer fra denne dalen, alt vi har å være stolte over, og koble det med både inspirasjonskildene og arvtakerne, sier Hals.

 

Når Eric Claptons låt fra The Last Waltz skal gjenskapes, er det derfor selvsagt at Skjalg Raaen fra Sambandet og Norske Talenter-vinner Odin Landbakk skal fylle rollen som dagens gitarhelter.

Under Woodland skal historien om lyden fra skogen fortelles både fra scenen, restaurantbordet, i rockebad og bokbad, med alt fra Bob Dylans Nobelpris-vinnende tekster skrevet i Woodstock, til sanger samlet av Botnan og omegn historielag.


Woodland startet som en forening av aktører innen både næringsliv og underholdningsbransjen. Nå blir det startet et selskap som har som mål å lage en festival som skal bli et tyngdepunkt nord i det nye Trøndelag. Nord-Trøndelag fylkeskommune, NTE, Grong Sparebank, Statskog og en rekke andre samarbeidspartnere støtter prosjektet.

– Det er viktigere enn noen gang å løfte blikket og se hva som forener oss, og hva som kan gjøre Namdalen litt mer stolt i et nytt Trøndelag, sier Hals.

Innholdet i denne artikkelen er ikke produsert av Namdalsavisas redaksjon, men av Namdalsavisas markedsavdeling.

Namdalsavisa er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser på namdalsavisa.no/ er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post.