Eltilsynet

Avdekket alvorlige feil: Kjøpte drømmeboligen, måtte ut med 180.000 kroner

En rutinesjekk i Kristina Jakutienes nye bolig avdekket grove feil på det elektriske anlegget. – Jeg tør ikke tenke på hva som kunne ha skjedd om ikke feilen ble oppdaget i tide, sier hun.

Kristina Jakutiene var storfornøyd med sin nyeste investering, en nyoppusset enebolig i Rørvik. Hun gikk på visning og leste nøye igjennom tilstandsrapporten fra megler før hun la inn bud og fikk tilslaget på eneboligen. Til Jakutienes store fortvilelse gikk det ikke lang tid før gleden ble snudd til frustrasjon og følelsen av å ha kjøpt den beryktede katta i sekken kom snikende. – Alt så bra ut på visningen, og jeg hadde ingen grunn til å mistenke at noe var galt. Hele salgsprosessen gikk etter boka, sier Jakutiene som nå vil advare andre mot å gå i samme felle.

Eneboligen var ubeboelig


Omtrent ett år etter kjøpet av boligen fikk Jakutiene besøk av Laila Aune Hellesø fra Det Lokale Eltilsyn, som skulle foreta en periodisk kontroll av det elektriske anlegget. Det ble da avdekket en rekke feil, feil så alvorlige at hele det elektriske anlegget måtte byttes før boligen var trygg nok til å bo i. – Jeg fikk bakoversveis. På overflaten så alt bra ut, men det viste seg at den forrige eieren, som pusset opp, hadde gjort alt det elektriske arbeidet selv, og bak veggene i huset mitt var det en rekke brannfeller, forteller en fortvilet Jakutiene.


Dekkes ikke av forsikringen


Etter besøket av eltilsynet startet Jakutiene prosessen med å få huset i beboelig stand. – Jeg hadde ikke gjort noe galt, og regnet med at kostnaden til å reinstallere det elekriske ville gå på boligkjøperforsikringen, siden selger ikke hadde informert om at han hadde gjort det elekriske arbeidet selv. Men dette fikk jeg ikke medhold for, sier hun og forteller at selv om hun fikk advokatbistand, så var det en setning i kjøpskontakten som gjorde at hun ikke fikk dekket en eneste krone : «Boligen selges som den er.» – Så der satt jeg da, med en utgift på 180.000 kroner.


Vil advare andre


Elsikkerhetsingeniør Laila Aune Hellesø forteller at det er lange intervaller mellom periodiske tilsyn av elektriske anlegg i eneboliger. – Det kan gå 20 år mellom hvert tilsyn, da utplukk av anlegg er risikobasert med blant annet alder som et av kriteriene. Det var derfor tilfeldig at Kristinas bolig fikk besøk av oss etter salget. For Kristina Jakutiene medførte kontrollen en ekstrautgift på nesten 200.000 kroner, men hun er ikke i tvil om at besøket fra eltilsynet etter boligkjøpet var det beste som kunne skjedd. – Jeg er sjeleglad for at dette ble oppdaget i tide. Jeg tør ikke tenke på hva som kunne ha hendt om familien hadde fortsatt å bo i huset slik det var!


Innholdet i denne artikkelen er ikke produsert av Namdalsavisas redaksjon, men av Namdalsavisas markedsavdeling.

Namdalsavisa er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser på namdalsavisa.no/ er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post.