Eltilsynet

Er boligen din el-sikker?

Når sjekket du sist støpselet på varmtvannsberederen? Gode rutiner og bruk av godkjente fagfolk er med på å gjøre din bolig sikrere.

Elsikkerhetsingeniører Laila Aune Hellesø og Lisa Aasbakk jobber for Det Lokale Eltilsyn, og er over gjennomsnittet opptatt av elsikkerhet. Hvert år gjennomfører Det Lokale Eltilsyn ved NTE Nett AS kontroll på 5000 elektriske anlegg, der hovedtyngden er boliger. Målsettingen er å gi veiledning og redusere faren for brann og skader i forbindelse med bruk av strøm. – Vet du hvordan det står til med elsikkerheten i din bolig?

Gode rutiner forebygger skade og brann


Like naturlig som du skifter batteri i røykvarsleren, er det viktig å ta en jevnlig sjekk på de elektriske apparatene i huset ditt. – Trekk ut kontakten på komfyr, varmtvannsbereder, vaskemaskin o.l. og se etter tegn på varmgang. Er kontakten misfarget? Lukter det svidd? Det er et tegn på at noe er galt og du bør ringe en elektriker umiddelbart, sier Aasbakk. Hun forteller at over halvparten av boligbrannene skyldes feil på, eller feil bruk av elektriske anlegg/apparater. - Ofte får man noen forvarsler når elanlegget eller deler av det er i ferd med å knele. Det kan for eksempel være at lysene blinker, at utstyr ikke virker helt som det skal, eller – ikke minst – at det spraker, eller lukter svidd. Hun oppfordrer folk som oppdager slike ting til å ta signalene på alvor, og ikke bare la det skure og gå.


Er din elektriker egentlig elektriker?


Skal du bygge, kjøpe eller pusse opp, installere varmepumpe eller bare ha nye stikkontakter, må du forsikre deg om at arbeidet blir utført lovlig av registrert elvirksomhet. Det enkleste er å søke opp bedriften i Elvirksomhetsregisteret til DSB (Direktoratet for samfunnsikkerhet og beredskap.) – Vi kommer ofte over ulovlig utførte installasjoner. Det er viktig å huske på at du som huseier står ansvarlig for at det elektriske anlegget i huset ditt er forskriftsmessig, sier Hellesø.Er du usikker på om alt er som det skal i boligen din?


Innholdet i denne artikkelen er ikke produsert av Namdalsavisas redaksjon, men av Namdalsavisas markedsavdeling.

Namdalsavisa er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser på namdalsavisa.no/ er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post.