Østersund – Sveriges beste sentrum

Visste du at Sveriges beste bysentrum ligger like i nabolaget?

De fleste av oss trøndere har nok et forhold til Jämtlands eneste by. Fra vår plass i baksetet har vi sett både skog, vatn, loppisskilt, stugor og bjørkekledde flaggstenger passere på vår ferd mot sommerferien. I det som virket som dager og år satt vi der, spente som spiralfjærer, mens muttern vinket fatterns gamle Volvo inn på campingen. «Høyre. Høyre! Mer høyre. HØYRE! Nei, venstre, mente jeg. ANDRE VEIEN!»

Det var akkurat da vi tok ferie. Det var akkurat da vi visste det ble bading, godterier og sol. Alt var annerledes; språket, husene, gresset. Til og med colaen smakte annerledes enn den hjemme.

Endelig var vi her. Langt unna, men likevel i nærheten. Østersund!

Kåret til Sveriges beste sentrum

Noen år senere er Østersund fortsatt blant feriefavorittene til oss trøndere. Jämtland har alltid hatt en ekstra plass i våre hjerter – sommer som vinter – og hit har vi reist i både ferier og helger for å sanke fordelaktige varer, opplevelser og minner.

De siste årene er det imidlertid gjort grep som gjør byen enda mer attraktiv. Østersund anno 2019 er ganske mye mer enn det vi opplevde fra baksetet i Volvoen den gangen for lenge siden; her har en bevisst satsning på sentrumsutvikling, salg og service løftet byen inn i den absolutte eliten av svenske bykjerner.

I slutten av mai vant Østersund faktisk den prestisjefylte prisen Årets stadskärna i konkurranse med en rekke andre svenske byer. Sveriges aller beste bysentrum der altså – like i vårt eget nabolag!

– Vi har fått et livlig Stortorg, nyåpnede bakgårder som tidligere hadde vært tomme, men som nå byr på nyåpnede restauranter, kafeer og kulturelle aktiviteter. Dessuten har vi lyktes med å skaffe en rekke store og små arrangementer, forteller markedsføringsleder Elisabeth Richardsson i Visit Östersund.

Mat, shopping og opplevelser

Med mantraet «Om vi selv trives, trives også besøkende» har østersunderne virkelig løftet bykjernen til nye høyder. Innenfor et relativt kompakt område finner du nå alt fra store shoppingkjeder til unike småbutikker; en unik blanding av moderne nyheter og tradisjonelt, kortreist håndverk.

Men det er ikke bare i butikkene det koker i Østersund. Tilgangen på innovative og spennende spisesteder har nærmest eksplodert de siste årene. Bærekraft og respekt for avlinger og jord i kombinasjon med smaksfokuserte kokker gjør at selv den mest kresne matelskeren blir fornøyd i møtet med god mat – selvsagt basert på lokale råvarer.

Alt dette bidrar til at Østersund fortjener tittelen «Sveriges beste bysentrum».

En pulserende, innovativ, vennlig og annerledes by.

Det beste fra Sverige – like i nabolaget.

Dette kan du oppleve i Østersund – blant annet:

Sykkelbyen Østersund

Østersund blir en stadig mer populær sykkeldestinasjon, og her finner du noe som passer de fleste. Løypene er mange og av forskjellig karakter. Fra sentrum ser du Östberget som byr på fantastisk downhil- og enduro-action. Her samles den svenske serien for endurosykling, og senere i sommer er løypene rundt Frösö Park stedet for det svenske mesterskapet i terrengsykling. I Badhusparken samles barna i pumpløypa, og hvis du ønsker å pakke sykkelkurven med kaffe, kan du for eksempel ta turen til naturreservatet Andersön med grillområder og bad.

Matbyen

Tilgangen på de gode avlingene fra de rene jordene, skogene og innsjøene har eksistert i lang tid. Nå blir de lokale råvarene stadig mer populære på restaurantene, og det er en fantastisk utvikling som gjør Østersund til en fornuftig matby med mye å oppdage. Atmosfæren er gjennomgående avslappet, og om grilldressen kanskje ikke er nystrøket, trenger du ikke føle deg utilpass. Her er alle velkomne!

Gymkhana Drift

24. august blir det action på skistadion. Da kommer den europeiske eliten i drifting til Östersund for å komme opp med en av Europas mest prestisjefylte priser. Stadion blir fylt med 12.000 mennesker, der store mengder lys- og lydeffekter reflekterer førernes prestasjoner. I tillegg til driftinga blir det oppvisninger i ekstremsport der verdenstjerner i ulike grener byr på fantastiske show.

Storsjöyran

Musikkfestivalen innrammes av den ti dager lange «Yran Week» med kulturelle hendelser og en restaurantstrekning som fyller hele havna. Selve musikkfestivalen finner sted 2.–3. august, der noen av trekkplastrene er Primal Scream, Rival Sons, Mando Diao, Pussy Riot, Hank von Hell, The Hives, Miriam Bryant, Bo Sundström og flere.

En tur på Storsjön

I løpet av sommeren kan du ta turer ut på Storsjön, Sveriges femte største innsjø, med MS «Thomée». En tur til Verkö slott midt i Storsjön er en fin tur hvor du både kan nyte vakre omgivelser og god mat og drikke på slottsterrassen.

Jamtli Historieland

På midtsommerdagen våkner Jamtli til liv, og gårdene og bymiljøene fylles med folk fra flere århundrer. Jamtli Historieland er en opplevelse og et museum i kombinasjon. Her kan du reise i tiden, og på samme dag flyttes du bort fra nødåret 1785 til byen 1895, ned i handelskiosken og torget. Ta en tur på bussen fra 1920 eller stopp på 50-tallet. Ikke gå glipp av Mexico-villaen og familien fra 1975. I år feirer den svenske folkeskolen 100 år. Glem sommerferien, gå inn i en skolehall og opplev hvordan det var å være student for 100 år siden.

Inne i museet kan barna rutsje ned til de underjordiske utstillingene som blant annet viser vikingetiden.

Norsk kunst på Nasjonalmuseet Jamtli

For ett år siden ble kunst- og designarenaen Nationalmuseum Jamtli; en gren av Nasjonalmuseet i Stockholm, innviet. Etter en godt presentert premiereutstilling er det nå tid for en oppfølger fra Nationalmuseums samlinger. 28. mai åpnet «Fra morgen til solnedgang – nordisk kunst rundt århundreskiftet 1900» med 130 verk av blant annet Anders Zorn, Bruno Liljefors, Erik Werenskiold og Harriet Backer. Utstillingen vises hele 2019.

Her finner du alt om Østersund!

Innholdet i denne artikkelen er ikke produsert av Namdalsavisas redaksjon, men av Namdalsavisas markedsavdeling.

Namdalsavisa er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser på namdalsavisa.no/ er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post.