Kvinne reddet i dramatisk rekkehusbrann

Ei kvinne i 40-årene ble reddet ut i siste liten under en dramatisk brann i et rekkehus i Fossbrenna i Namsos søndag morgen. Det var en av naboene, Hans Bergane, som fikk vekket henne og en kvinne som befant seg i naboleiligheten.

Slik så det ut på brannstedet omtrent en time etter at brannen startet. Man fryktet en stund for at brannen skulle spre seg og derfor konsentrerte brannvesenet seg om å kjøle det ned med vann i første fase av slukningsarbeidet.  Foto: Hans Kristian Hansen

Slik så det ut på brannstedet omtrent en time etter at brannen startet. Man fryktet en stund for at brannen skulle spre seg og derfor konsentrerte brannvesenet seg om å kjøle det ned med vann i første fase av slukningsarbeidet.  Foto: Hans Kristian Hansen

arkiv
Hadde ikke Bergane opptrådt så resolutt som han gjorde da han oppdaget at det brant i rekkehuset, ville menneskeliv sannsynligvis gått tapt.
Den ene av kvinnene våknet relativt raskt av ropene fra Bergane, mens det tok lengre tid før den andre reagerte. Hun lå da og sov i andre etasje og måtte hoppe ut fra en balkong og ned til Bergane som sto klar til å ta imot henne. Hennes to barn var for øvrig bortreist på besøk i helga.
Kvinna ble noe senere brakt til sykehuset i Namsos med røyk- og sjokkskader. Hun ble lagt inn til observasjon for sikkerhets skyld, men ved mottakelsesavdelingen blir det opplyst at det står bra til med henne, og at hun sannsynligvis blir utskrevet i dag.

Små marginer
– Ut fra de opplysninger vi har fått, dreide det seg nok om ganske små marginer som gikk i de to beboernes favør, sier vaktleder Rolf Arne Jøssund ved Politiet i Namsos og Fosnes.
Han roser naboene for god innsats i første fasen av brannen, både ved få bort biler og andre verdigjenstander i nærheten og ved hjelp til brannvesenet med utlegg av slanger og andre hjelpemidler. Særlig får mannen som oppdaget brannen og som vekket de to beboerne i rekkehuset, honnør av politiet.
– Det var både snarrådig og korrekt atferd i en slik situasjon, det er det ingen tvil om, sier Jøssund.
Ifølge Jøssund ble brannen meldt klokka 08,30. Det rykket umiddelbart ut folk fra politivakta, men da de kom til brannstedet, var de to midterste leilighetene allerede overtent.
– Vet dere hvor brannen oppsto?
– Vi har gjort oss våre tanker om det basert på observasjoner fra vitner. De kan tyde på at den oppsto i andre etasje i leiligheten til kvinna som måtte hoppe ut.
– Det er det vi konsentrerer oss om nå. Den videre etterforskning vil forhåpentlig bringe klarhet i om det er riktig eller ikke.

Årsaken ikke klar
– Har dere noen formodning om årsaken?
– Det er altfor tidlig. Jeg regner helle rikke med at det kan foretas undersøkelser på brannstedet før etter et par dager. Erfaringsmessig tar det så lang tid før varmen er slukket skikkelig etter en slik brann og det er tilrådelig å ta seg inn der, sier Jøssund.
– Det er også for tidlig å si noe om det blir vanskelig å finne brannårsaken. Kanskje kan vitneforklaringer hjelpe i så måte.
I alt seks personer er husløse etter brannen – fire voksne og to barn. Tre av leilighetene var bebodd, mens beboerne i den fjerde flyttet ut for tre uker siden og nå var i ferd med å selge den.
Eksakt hvor store verdier som gikk tapt, er foreløpig ikke brakt på det rene, men fire-fem millioner kroner er neppe tatt for hardt i.

undefined  Foto: Hans Kristian Hansen