Et møte med Acid Brazz

Acid Brazz er blitt et nytt begrep i musikalsk, rytmisk og scenisk sammenheng: I samspillet mellom datamaskin, drilltropp og skolekorps.

Et møte med Acid Brazz (forsidebilde) 

Et møte med Acid Brazz (forsidebilde) 

arkiv
– Dere vil nå få høre og se skolekorps og drill med et knall lyd- og lysshow, heftige bevegelser og dyktige solister. Vi fremfører acid, det vil si «syra» jazz-musikk og andre kule rytmer, erklærte konferansieren etter en tøff åpningsmelodi.
Denne ideen, oppsettingen og arrangementene knyttet til skolekorps, er det folkehøgskolelæreren Øyvind Nordstrand som står bak. Nordstrand er møring, oppvokst i Brazz Brothers-miljøet og har selv vært korpsmusiker i samme korps som medlemmer fra den kjente brazzgruppa, Ytre Suløen Jazzensemble og Nils Petter Molvær. De nye taktene er råe, arrangementene har fengende rytmer, musikalske harmonier og vektlagt scenesetting. Repertoaret har karakteristika fra komponister med øre for melodiøse nyanser kombinert med engasjerende rytmisk oppbygging. Det var låter som «Bad» av Michael Jackson, «Rush Over» av Marcus Miller, «Come Together» av Lennon/McCartney og «Golden Eye» av Tina Turner, i tillegg til melodier av nasjonale helter som brødrene Jan Helge og Magne Førde, som sto på plakaten denne helga. Samtidig var konserten en del av innledningen på Barne- og ungdomsuke-satsinga i Nærøy.

Korpsweekend
– Kolvereid skolekorps begynte tidlig fredag ettermiddag med å finne sammen rytmene med Øyvind Nordstrand og hans rytmebokser i en bærbar pc. Videre utover fredagskvelden var det det sosiale som sto i sentrum, med underholdning, vanndisco og turneringer i ungdomsskolen.
– For at vi skal bli skikkelig samspilte, må vi også fungere godt sosialt, alt fra de minste på 9 år til de største på 19. Gutter som jenter, sier leder i korpsets juniorstyre, Birgitte Helmersen. Det var juniorstyret som arrangerte den sosiale aftenen.

– Kjempeartig!
Presentasjonen av resultatet fra øvingshelga til Kolvereid skolekorps syntes å nå sitt publikum, særlig de unge.
– Noen eldre savnet nok den tradisjonelle korpsmusikken med marsjer og verker for messinginstrumenter, men dette ble noe helt annet. Det var kjempeartig å være delaktig i gjennomføringen. Vi har blitt presentert for notene tidligere i sesongen, men det var denne helga som sto i fokus med et hardkjør for å få sydd sammen hele opplegget fra instruktør og arrangør Øyvind Nordstrand. Det sier en av treblåserne i korpset, Christoffer Strøm.

For ungdommen
– Dette var musikk og et show som traff ungdommen. Utfordringene spillemessig var kanskje ikke de største, men det var utrolig hvor presist de kom inn der playbacken krevde det. Virkelig bra, sier lærer i Nærøy kommunale musikkskole, Anne Bråtteng.
– Arrangementsmessig var det flott å se bruken av solister, som tubaisten Bård Marsdal Hanssen, saksofonisten Jørgen Brochmann, trommisen Dag Erik Thomassen og ikke minst fra de aller yngstes rekker, Karl Petter Nordbøe. Karl Petter hadde en flott opptreden uten noter da han ledet an i «Bryllupsmarsj» av Jan Magne Førde.
– Det var også godt å se bruken av drill og dans som fortryllende innslag i arrangementene. Smådrill og større drill hadde virkelig variasjon og kreative bevegelser iført tøffe kostymer, nettingsstrømper og miniskjørt, akkompagnert av Acid-korpsmusikk, blacklight og lysshow.

Skolekonserter
Kolvereid skolekorps med drilltropp presenterte også Acid Brazz under BUKA-åpningen søndag. Samtidig ble dette anledingen for å vise seg fram i konsertsammenheng overfor medelever i Kolvereid barneskole og Nærøy ungdomsskole mandag.
– Jeg tror nok det var riktig å ha flere enn bare en, tradisjonell søndagskonsert. Konsertene for barneskolen og ungdomsskolen var kjekt, slik at vi fikk spille for et større publikum, og at vi fikk mer erfaring i performance. Musikantene og drillerne leverte den mest solide prestasjonen under den tredje konserten. Da slapp de seg virkelig løs og ga alt, avsluttet en fornøyd innleid instruktør, Øyvind Nordstrand.

undefined