Namsos Rock city - men hvorfor?

arkiv

Sist jeg entret byen var jula 2003. Jeg var spent fordi jeg hadde hørt så mye om den, Namsos Rock city. Spent satt jeg på vorspiel hos noen av byens hjemkommede. Jeg skulle få bli med ut i det som kanskje skulle bli Norges kommende rockeby nr. 1.

Skuffelsen skulle bli desto større. Vi var klar for en pub-til-pub-runde. Vi startet på «Tinos». Stemningen var upåklagelig. Hæla i taket, klintellet var voksent, og med fugledansen over høyttaler anlegget nærmest kokte forsamlingen av nostalgi. Men rock, det var det lite av. Neste stopp var «Onkel Oskar». Her ble det spilt alt fra Morten Abel til Celine Dione. Topp service og hyggelige lokaler, men også her var det noe som manglet.

Vi snubblet videre. «Yes» var neste stopp. Etter å ha stått i en kø som et vondt år, kom vi inn. Her var det popmusikk for alle penga. Britney Spears blandet med en og annen 80-tallssviske ispedd litt Jon-Bon-Jovi. Bimbo kulturen rådet også her, som på så mange andre diskotek rundt om i det ganske land.

Så skulle kvelden rundes av. Jeg kikket forhåpningsfullt på mine to sviresøstre. De smilte lurt. «After Eight» var siste stopp. Gøy var det, og namsosinger er for all del et hyggelig folkeslag. Men også her var rock ett fremmed ord.

La oss nå gå over til sakens «kjerne».

Hvor ble det av rocken?

Hvordan kan en by som ønsker å bli omtalt som Rock City unngå å ha en plass som faktisk spiller rock? Jeg har reist mye omkring i landet. Tromsø har sin «Blå Rock» hvor lokale helter klekker ut rockestjernedrømmer og spiller Iggy pop på whurlitzeren. På «Kaos» kan unge rockehåp få jamme med likesinnede.

Trondheim har «Fru Lundgren», «3b» og «Jesper» hvor høyttalerne pøser ut R`n`R og ikke minst ett par solide scener hvor man har sjansen til å oppleve rockeband live, også om man er under 18. Det samme har Oslo, Drammen, Kristiansand, Stavanger, Sortland. Jeg nevner i fleng. Men Namsos har en egen «rockfabrikk» på musikklinja, og «Lagre apos;» er vel også på fote igjen?

Ett annet aspekt er: Hvor er alle rockerne?

Prudence er historie, Åge dro til Bahamas (og tilbake igjen?) Terje Tysland (sitter bak glitter og stas?) Quintrophenia? Null$katte$nylterne? Electric ladyland? Askil Holm... Hvor ble de av? Byens store sønner og døttre? Sitter de på «Yes»? Danser de fugledansen på «Tinos»?

De dro....

Namsos gjør mye bra i rock apos;n apos;roll-ånd. Rockfestivalen er et friskt innpust i en ellers så konform tilværelse. Men holder tre dager med rock i alt årets 365 dager for at tittelen som «Rock City» skal være berget?

Vilde