En måned igjen

Bare 12 sivile personer møtte opp for å høre om storøvelsen Battle Griffin i Namsos i går kveld. Namsos får flere såkalte «hot spots» med kamper, kjeltringer og demonstranter fra opprørsfylket Trondia under øvelsen.
arkiv

NAMSOS: Oberstløytnant Ebbe Deraas satte de frammøtte inn i plottet som øvelsen Battle Griffin er bygd opp rundt, og viste plansjer med aktive kampsoner i dagene 2.-9. mars. Spesielt 7. og 8. mars blir dramatiske.

Aktivitet og leven

- Vi har lagt inn en rekke såkalte «hot spots» over hele Namdalen, der det forventes at det blir en del aktivitet og leven. Her vil dere merke at øvelsen pågår, lovte Deraas.

I Namsos og Spillum er det fem slike hot spots. Også Overhalla sentrum, Mediå i Grong, Bangsund og Sjøåsen er aktuelle «kampsoner». Det vil dessuten bli en stor landgangsoperasjon i området mellom Namsos og Vemundvik, der nederlandske amfibiefartøyer ruller inn over landet. Akkurat dette gjør Hans Roger Selnes fra Hals bekymret.

- Når får jeg vite om området på Hals blir berørt? Jeg har hester som går ute der, og er ikke sikker på hvordan de takler amfibiekjøretøyer? spurte han under infomøtet i går kveld.

- Slike forhold blir undersøkt av oss på forhånd. Vi vet ennå ikke akkurat hvor ilandsettinga skjer, men det vil vi vite når øvelsen starter. Ta kontakt, så skal du få høre det, svarte Deraas.

Får kjøre tanks

Mangelen på tele i jorda og lite snø volder øvelsesledelsen hodebry, og man har tatt mange forhåndsregler for å unngå miljøødeleggelser. En døgnbetjent telefon vil opprettes for å ta imot meldinger om miljøskader og ulykker under øvelsen. Alt som produseres av søppel i hele området vil bli kjørt til Heimdal for å brennes. Man tar ingen sjanser på å spre smittsomme dyresykdommer gjennom utenlandske soldater.

- Hvordan er mulighetene for en nysgjerrig sjuåring til å få sitte på i en tanks? undret Laila Victoria Voie.

- Det tror jeg skal gå bra når det gjelder de landbaserte kjøretøyene. Bare ta kontakt og spør føreren, så ordner det seg sikkert. Vår politikk er å være svært vennlige og imøtekommende overfor innbyggerne, svarte Deraas.

Øvelsen avsluttes 9. mars, men alt materiell er ikke borte fra Namsos før 16. mars.