200 sivile skal evakueres

I dag vil rundt et par hundre sivilister bli evakuert i en spektakulær redningsøvelse som foregår i Overhalla og på Otterøya. Spesialstyrker deltar i operasjonen der blant annet en fiktiv ambassade skal evakueres.

BORDER SKIPET: Her border norske og svenske spesialstyrker mineleggeren Vidar. Norske spesialstyrker er blant de tre-fire beste i verden, og i går fikk forsvarstopper fra inn- og utland se hvor effektive de er. FOTO: BJØRN TORE NESS 

BORDER SKIPET: Her border norske og svenske spesialstyrker mineleggeren Vidar. Norske spesialstyrker er blant de tre-fire beste i verden, og i går fikk forsvarstopper fra inn- og utland se hvor effektive de er. FOTO: BJØRN TORE NESS 

HØY SJØ: Her sprenges ei stor mine, og det er ikke vanskelig å se hvor store krefter som får utløp. 

SPENNENDE: Snåsa-ordfører Vigdis Hjulstad Belbo og fylkesmann Inger Lise Gjørv synes det var spennende å få være med forsvarstoppene på demonstrasjonstur med KV "Andenes" på Namsenfjorden i går. Her samtaler de med sjefen for øvelsen, generalløytnant Tomas Colin Archer. 

I FORMASJON: Seks norske og utenlandske jagerfly fløy i formasjon over KV "Andenes".  

arkiv

NAMSOS: I går fikk utenlandske forsvarstopper en forsmak på det som skal skje, under en demonstrasjon på Namsenfjorden.

Der bordet norske og svenske spesialstyrker mineleggerfartøyet «Vidar» fra både båter og helikoptre.

- De norske spesialstyrkene er blant de tre-fire beste i hele verden, og således har vi mye å bidra med i utenlandske operasjoner, sier kommandørkaptein Thom Knustad.

Norske spesialstyrker var blant de aller første som inntok Afghanistan for et par år siden da det internasjonale samfunnet rykket inn i kampen mot terror.

I dag skal spesialstyrker, mest sannsynligvis nederlandske, delta sammen med sivile namdalinger fra lokale Røde Kors-lag, musikkforeninger og idrettslag.

Dagens aksjon innebærer både evakuering med helikopter og båter. Og vil ende opp på det nederlandske skipet «Rotterdam» som ligger i Namsenfjorden.

Viste seg fram

I går ble det ypperste av det ypperste som det norske og svenske forsvaret har å by på, vist fram for forsvarstopper og representanter fra sivile myndigheter under en to timer lang demonstrasjon på sjøen utenfor Bangsund.

I tillegg var følget som talte rundt 60 personer innom både Sprova og Formofoss på sin rundtur, der de blant annet fikk en demonstrasjon av luftvernsystemet NASAMS på den gamle flystripa nedenfor skisentret på Bjørgan.

- For oss er det viktig å få vise oss fram for de utenlandske gjestene. Vi ønsker jo oss størst mulig deltakelse fra utenlandske styrker i våre øvelser. Nå viser vi at det er mulig å drive samtrening med de ulike nasjonene, sier Knustad, som ikke legger skjul på at Norge ønsker å framstå som et interessant land å øve i.

I den sammenheng var demonstrasjonene på Namsenfjorden et viktig bidrag.

- For oss som har fokus på økonomi for tida, er det tross alt billigere å øve på heimebane framfor å reise utenlands. Derfor er det viktig at de utenlandske avdelingene kommer til oss, sier Knustad.

I tillegg til bordinga av mineleggeren «Vidar», fikk forsvarstoppene se både minesprenging, hvor effektive kystjegerkommandoen sine stridsbåter, SB-90 er og hvordan antiubåt-skyts fungerer.

- Mye nytt

Snåsa-ordfører Vigdis Hjulstad Belbo var en av representantene fra de sivile myndigheter som deltok på den store besøksdagen under Battle Griffin.

Hun var et helt døgn sammen med Forsvaret, og likte det hun så.

- For meg som dame var det mye nytt og spennende å se. Jeg har aldri vært i Forsvaret og er glad for at jeg fikk med meg dette oppholdet, sier Hjulstad Belbo, som fant mye interessant å se i løpet av det døgnet hun var «inne» til tjeneste.

- Spesialstyrkene var artige å se på, det samme var konfliktsituasjonen som oppsto på Formofoss, der både fly og stridsvogner var involvert, sier Hjulstad Belbo.